Svojoj deci dao sam 5 saveta šta da urade kad je nekom novom učeniku teško

Prošle su decenije od mog poslednjeg prvog dana u novoj školi. Još uvek pamtim taj osećaj. I zato ovih pet saveta okačim na zid svojoj deci na kraju svakog leta.

Promenio sam četiri škole za pet godina kao dete.

Još uvek mi se stegne u stomaku kada se setim kako je biti novo dete u razredu prvog dana u školi.

Zbog toga svome sinu i svojoj ćerci dao pet saveta šta da urade kada vide da je nekom novom učeniku teško:

 

1. Gledajte na ivice igrališta

Za novog đaka, odmori su zastrašujući. Kao da se svi igraju i zabavljaju, osim tebe. Zato učim decu da pogledaju na ivicu terena/igrališta. Ko tumara sam? Priđi, predstavi se, pozovi u igru. MNOGO znači.

2. Niko ne treba da ruča sam

Posle odmora, najteže je vreme ručka. Kao da svi imaju sa kim da sede osim tebe. Učim decu da sednu pored deteta koje sedi samo, ili da ga pozovu da se pridruži njihovom stolu. Sam gest je već velika stvar.

3. Budi mu par

Kada si nov učenik a nastavnik kaže „podelite se u parove“ radi projekta, ti pretrneš. ZNAŠ da niko neće odabrati tebe. Zato učim decu da vode računa da odaberu to novo dete, koje nikog ne zna. Mali čin, veliki efekat.

4. Obično „Kako si“

Novi učenik se oseća veoma izolovano. Sećam se dana kada sam se osećao kao da me niko ne primećuje. Obično „Ćao, kako si?“ značilo bi mi više od svega na svetu. Pokazalo da neko primećuje da postojim i da nisam nevidljiv.

5. Osmeh

Najjednostavniji gest. Kada ste novi učenik, sve biste dali za prijateljski osmeh. Okruženi ste nepoznatim licima, ali jedno nasmejano bilo bi dovoljno da vas ohrabri i pokaže da niste u neprijateljskom okruženju. Nema boljeg osećaja nego kada uzvratite taj smešak.

 

Lako je.

Prošle su decenije od mog poslednjeg prvog dana u novoj školi.

Još uvek pamtim taj osećaj.

I zato ovih pet saveta okačim na zid svojoj deci na kraju svakog leta.

 

Džon Finkel

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img

Najnovije

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Jelena Marković, Srbija velikog srca: Svest i Savest

Jelena Marković - predsednica Humanitarne organizacije za regionalnu podršku osobama sa invaliditetom "Srbija velikog srca"

Jelena Holcer: Hvata li i vas nekad „Đurina minuta“?

Jelena Holcer već više od 25 godina radi sa decom, razume ih i priča sa njima o svemu što ih muči. Svoje metode, iskustvo i znanje do sada je pretočila u brojne knjige, a neprestano stiže do novih načina da pomogne.

Snežana Stupar (Odbor za obrazovanje): „Godine uzleta“ – imamo li krila?

"Godine uzleta" za razliku od prethodnog programa, detetu ne nameće neophodni sadržaji koje treba da savlada već vaspitači u interakciji sa decom dolaze do ideja o sadržajima koji su im interesantni i korisni.

Štrajk i protest prosvetnih radnika – zahteva se izmena Krivičnog zakonika

Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) najavila je 16. maj, protest u podne ispred Skupštine Srbije, kao i delimičnu ili potpunu obustavu rada (štrajk).

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img