Beogradski vrtići: Ispod crte 10.000 mališana!

Prestoničke predškolske ustanove objaviće spiskove koja su deca primljena. Stigla 21.792 zahteva, a mesta ima za njih 6.950.

PREDŠKOLSKE ustanove će u ponedeljak da objave rang-liste sa imenima mališana koji su upisani u vrtić ili jasle, osim PU „11. april“ u Novom Beogradu koja će, zbog velikog broja zahteva, to učiniti 20. juna. Ove godine predata su rekordna 21.792 zahteva, a mesta ima za 6.950 mališana – 1.584 u vrtićima, 5.109 u jaslama i 251 u pripremnom predškolskom programu. U odnosu na prošlu godinu ima oko hiljadu mesta manje, a zainteresovanih je blizu 3.000 više.

Koliko će mališana ostati ispod crte znaće se tek posle završenog upisa, ali je sasvim sigurno da će ta brojka preći 10.000 najmlađih, koliko ih je pre ovog upisa čekalo na mesto u vrtiću. Među onima koji su konkurisali ima roditelja koji su zahteve podneli u više predškolskih ustanova, kao i dece koja ne spadaju u kategoriju prioritetnih. Sekretarijat za obrazovanje ima pravo da odobri dodatni upis za još 20 odsto od upisne kvote, a u privatnim vrtićima ima mesta za 2.100 mališana, čiji će boravak biti subvencionisan iz gradske kase.

Najveća gužva, kao i svake godine, očekuje se u Novom Beogradu. Predškolskoj ustanovi „11. april“ predat je 3.171 zahtev, a slobodno 752 mesta od kojih je 238 u vrtiću. Sledi PU „Dr Sima Milošević“ u Zemunu kojoj je stiglo pet puta više zahteva od upisne kvote, pa je za 425 mesta u jaslama i samo 72 u vrtiću stiglo 2.573 zahteva. Slično je i na Voždovcu sa 2.464 zahteva. Roditelji čija deca ne budu upisna mogu podneti žalbu predškolskoj ustanovi do 22. juna, koja je dužna da je reši u roku od sedam dana.

Pre raspisivanja konkursa na mesto u jaslama je čekalo 2.980 beba i oko 2.000 dece vrtićkog uzrasta! Iako su već evidentirani u predškolskoj ustanovi, oni su morali ponovo da konkurišu. Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje, liste čekanja postoje u svim ustanovama. Najteže je u Novom Beogradu, gde je „ispod crte“ 800 dece i to 496 za jasle i 304 za vrtić. Najbolja situacija je u predškolskim ustanovama u Sopotu i Barajevu, gde na upis čeka po desetoro mališana.

SUBVENCIJE KOD PRIVATNIKA OD prošle godine grad je počeo da subvencioniše boravak mališana u privatnim vrtićima. Roditelji, čija deca ne budu upisana u državni vrtić, moći će da konkurišu za upis kod privatnika, uz potvrdu da nije bilo mesta u državnom obdaništu. U program subvencije uključeno je više od 80 privatnih ustanova. Ekonomska cena kod njih iznosi 27.136, a u državnim je 5.427 dinara. Boravak u privatnim vrtićima grad dotira u iznosu od 80 odsto od utvrđene ekonomske cene, a ako je cena veća razliku plaćaju roditelji.
– Teška situacija je i u Zemunu i na Vračaru – ističu u Sekretarijatu. – Na upis u zemunske predškolske ustanove čeka 784 dece, od kojih je 455 za jasle i 329 za vrtić. Na listi čekanja u obdaništima na Vračaru je čak 680 dece, a slobodno je 226 mesta u jaslicama i nijedno u vrtićima. Na Voždovcu je neupisano 560 dece i to više od 300 za jaslice, a konkursom je predviđen upis 539 beba i 68 mališana starijih od tri godine. U palilulskim vrtićima čeka 318 dece, a najteža situacija je u naseljima na levoj obali Dunava. U ovoj predškolskoj ustanovi slobodno je 650 mesta u jaslicama i 205 u vrtićima.

KONKURS

JEDNOM godišnje raspisuje se veliki konkurs, a predškolske ustanove primaju zahteve svakog meseca. Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, od aprila prošle godine, kada je bio raspisan veliki konkurs, do aprila ove primeljeno je 31.807 zahteva. U vrtiće je tokom proteklih godinu dana upisano 17.582 dece, od kojih 4.814 u privatne uz subvenciju države. Podaci govore da je od upisa odustalo 5.509 roditelja, a neraspoređeno dece sa prioritetom ostalo je 4.964, a bez prioriteta 3.757.

B. Borisavljević

Izvor: Novosti

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Dario Rosi: Šta li ti neki misle o meni ako stvarno sve prisluškuju?

Volim da verujem kako nikada nisam bio prisluškivan ili ozvučen. Dobro, osim ono jednom 1979/80. uz još desetak maloletnika i to u sred jedne obrazovne ustanove

Letovanje za odlikaše – 131 učenik iz Pećinaca na odmoru u Herceg Novom

Opština Pećinci je najboljim učenicima i učenicima sportistima sa teritorije ove opštine obezbedila besplatno letovanje u Herceg Novom, a ove godine je nagrađen 131 učenik

Bolje je znanje za 3 ili 4 – nego poklonjena petica

Kada se približi kraj školske godine - na scenu stupa drama oko zaključivanja ocena. Poklonjena, zaslužena - svejedno će se naći u knjižici

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img