Bezbednost dece nikada nije na odmoru!

Verovatno nema ni jednog dela opreme za bebe koji je važniji za bezbednost deteta nego što je to autosedište.  

Nisam ni sama shvatala važnost auto sedišta za bezbednost dece dok nisam postala roditelj. Jednog dana smo suprug i ja, neposredno pred rođenje naše prve ćerke, razmatrali cene auto sedišta, ali isto tako  i mogućnost da ga potražimo tj. pozajmimo od nekoga čija su deca već velika. A onda je on rekao rečenicu koju i  dan danas čujem kad sedam u kola sa decom: “Ma, kakvi, neka košta šta košta! Pa, ti kad krećeš na put stavljaš u auto najdragocenije što imaš u životu!”. I tako smo prelomili, i odustali od improvizacija bilo kakve vrste.

Bezbednosna dečija auto-sedišta smanjuju rizik od povreda dece i do 70 procenata, ako se pravilno koriste. Nažalost, istraživanja pokazuju da mali broj ljudi, tek nešto više od 10 odsto, poštuje odredbe Zakona o saobraćaju i uopšte poseduje adekvatno i pravilno postavljeno sedište.

Foto: Freepik

Ovaj podatak ujedno i plaši ali i opominje i edukuje roditelje.

Važno je znati da kod svake, pa i najkraće vožnje, svi putnici u automobilu moraju biti vezani, a deca u odgovarajućim bezbednosnim sedištima. Saobraćajne nezgode najčešće se dešavaju na samo nekoliko kilometara od kuće. I najkraći put može da bude i te kako opasan.

Leto – vreme za dodatni oprez

U toku letnjih meseci, kada je učestalost putovanja veća i kada su gužve na putevima redovno stanje, važno je stalno apelovati na opreznost. Najčešće se putuje porodično, sopstvenim prevozom, posebno kada su u pitanju mala deca i bebe. Skoro nikada vam neće u tim javnim glasilima napomenuti da je sedište za bebu obavezno, niti upozoriti da proverite da li je dobro postavljeno. Naravno da je neuporedivo sigurnije obezbediti detetu adekvatno sedište.

Kazna za nekorišćenje auto sedišta iznosi 5.000 dinara. Ukoliko se dete prevozi u krilu na prednjem sedištu, predviđena je kazna od 20.000 do 40.000 dinara. Uz to ide i pet do sedam kaznenih poena. Najveća kazna, novčana od 100.000 do 120.000 dinara ili minimum 15 dana zatvora, predviđena je ukoliko se dete prevozi na mestu koje nije predviđeno za sedenje.

Isto tako, promena u zakonu predviđa da će sedište biti obavezno za svako dete do visine 135 cm, a taj uzrast deca okvirno dostižu sa 12 godina. U svetu je ta granica čak do 150 cm, dok je u Srbiji Zakon o saobraćaju do sada predviđao da je obavezno samo za dete do tri godina starosti da bude smešteno u autosedištu.

Odakle početi?

Roditelji, već preterano zabrinuti za svaki aspekt bebinog života kada dođu u situaciju da biraju sedište, malo toga znaju. Na tržištu se zaista može naći svakakva roba, od renomiranih i atestiranih brendova do polovnih autosedišta, neretko bez svih delova i bez uputstva za pravilno postavljanje.

Foto: Freepik

Već za iznošenje bebe iz porodilišta radi bezbednog puta do kuće, potrebno je kupiti adekvatno sedište. U tom uzrastu „tek sam stigao na planetu“ pa do minimum 15 meseci, dete treba voziti u poluležećem položaju, u smeru suprotnom od kretanja vozila. To je najbezbedniji položaj za malo dete, kome je glava velika i teška u odnosu na telo, a mišići vrata još nedovoljno razvijeni. Kod vožnje unazad, „kritični“ delovi tela: leđa, vrat i glava su poduprti naslonom auto-sedišta i trpe najmanji stres prilikom sudara ili naglog kočenja.

Osim što je važno da nabavite ispravno i neoštećeno sedište (ako je polovno važno je proveriti rok trajanja koji određuje proizvođač, i da sedište nije bilo u sudaru), jednako je značajno i pravilno postavljanje sedišta u automobil te pravilno vezivanje deteta u njemu. Svaki model ima svoja pravila i to je jedini adekvatan savet primenjiv na sve vrste sedišta. Vodite se napisanim uputstvima jer zaista postoje prilične razlike. S obzirom da su najčešći i najopsniji frontalni sudari, dete bi trebalo voziti unazad minimum 15 meseci, a ako i posle toga ispunjava uslove za vožnju u suprotnom smeru, može i duže. U suprotnom smeru pojasevi autosedišta bi trebalo da izlaze iz proreza u visini detetovih ramena ili malo ispod, a kod sedišta koja gledaju prema napred, u visini  ramena ili malo iznad njega. Pravilna zategnutost omogućava da samo jedan prst može stati između tela i pojasa.

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Pogled kroz ključaonicu braka: Uvek je “onaj drugi” više kriv

“Kada bi on samo manje radio, kada bi ona samo manje komentarisala, kada bi njena mama ređe dolazila, sve bi bilo, da ne kažem - banja”. U realnosti, i kada zagrebemo dublje, postoji mnogo toga što nije tako jednostavno, evidentno i podrazumeva odgovornost i analizu ponašanja oba supružnika. - Piše Ana Jokić, psihoterapeut

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img