Devojčica za primer: Milica (13) je najčitalac Biblioteke grada Beograda sa više od 300 pročitanih knjiga

Proglašen je i najčitalac – trinaestogodišnja Milica Nešković. “Pročitala sam 317 knjiga i najviše mi se sviđa roman U mojoj glavi Gradimira Stojkovića”, kaže Milica.

Važna kulturna ustanova u Beogradu napunila je 89. rođendan i tom prilikom dodelila brojne nagrade i priznanja, a među nagrađenima našla se i trinaestogodišnja Beograđanka Milica Nešković

Biblioteka grada Beograda napunila je 89 godina. Na rođendan najuspešnijim bibliotekarima i izdavačima uručene su nagrade koje nose imena začetnika te delatnosti u Srbiji, Marije Ilić Agapove i Grigorija Vozarovića.

Protekle godine Biblioteka grada Beograda dobila je 150.000 novih članova i 95.000 knjiga i drugih publikacija. A podsticaj savremenom čitaocu predstavljaju osmišljeni događaji i digitalne platforme.

“Ove godine imali smo rekordan broj programa 3.500, najveći broj posvećen deci i osobama s posebnim potrebama. Naša nova digitalna biblioteka, na novoj digitalnoj platformi, beleži rekordan broj posetilaca i zato pripremamo nova iznenađenja na digitalnom nebu”, kaže direktorka biblioteke Jasmina Ninkov.

Proglašen je i najčitalac – trinaestogodišnja Milica Nešković.

“Pročitala sam 317 knjiga i najviše mi se sviđa roman U mojoj glavi Gradimira Stojkovića”, kaže Milica.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević ističe značaj čitanja.

“Kultura čitanja je nešto što čini temelj obrazovanja pojedinca i društva, kolektiva i zajednice i treba da bude dragoceni svet koji pažljivo negujemo”, naveo je Vukosavljević.

Osim što podstiče čitanje, Biblioteka formira i čitalački ukus što pokazuju knjige u vrhu tradicionalne liste “10 najtraženijih prevedenih dela”.

Među njima su dela Murakamija, Prilepina, nobelovca Handkea, Dovlatova, koja često izostanu s liste najprodavanijih u knjižarama, a govore da bibliotečka publika prednost daje umetničkoj književnosti.

Nesbe je neprikosnoveno prvi na svim listama.

Izvor: RTS

 

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img