Kako babice ‘na prvi pogled’ znaju da je beba rođena pre termina?

Verovatni termin porođaja i nosi takvo ime jer je teško odrediti tačan datum začeća, a onda i tačan datum porođaja. Međutim, onog trenutka kada novorođenče dođe na svet, iskusno oko babice može da primeti da li je ono rođeno pre termina.

Babice se često sa porodiljom prvi put sretnu onog trenutka kada ona uđe u porođajnu salu, kada o njoj znaju samo ono što im je u tom trenutku potrebno kako bi beba bezbedno došla na svet.

Najčešće ne znaju u kojoj je žena nedelji trudnoće, odnosno podatke o tome koliko je beba „stara“. Međutim, njima to i ne treba da bi znale da je beba rođena pre termina.


Na fotografiji možete videti bebu rođenu u 37. nedelji trudnoće, a čim se rodila, babica koja je bila prisutna odmah je znala da se radi o prerano rođenoj bebi.

Da je ova beba na svet došla ranije, babica je znala samo po jednom znaku – glatkim tabanima i dlanovima.

Naime, bebe rođene pre termina nemaju linije, onosno otiske na dlanovima i tabanima, jer oni počinju da se pojavljuju tek kada dođe termin za porođaj.

Dakle, ova bebica je svoj otisak prsta dobila u narednim nedeljama po rođenju.

Izvor: Index.hr / Yumama

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img