Mali odmor: Budimpešta – svaki put kao da je prvi

Uživajte u svakom godisnjem dobu jer Budimpešta je grad koji je uvek živ, uvek aktuelan, uvek ima lepe izložbe, mostove, poglede, kolače...

Tekst i slike: Mina Milenković, Dete prirode

Postoje neki gradovi i mesta u kojima koliko god puta bili – svaki put kad da ste prvi. Iako ste nekim ulicama prošli više nego nekim u Beogradu, iako znate napamet neke izloge, opet je svaki put drugačije.

Takva je Budimpešta. Nije ista leti i zimi, ali svaki put je puna turista, trg je uvek pun selfija i osmeha, samo što zimi više kuvanog vina a leti više koktela.

Budimpesta

Dunav je uvek širok i krcat brodovima – turisti su ga opkolili sa svih strana, sa mosta, sa obala, sa brodova. Turisti vrve ulicama centra, slikaju tu sjajnu arhitekturu, stare ali sređene zgrade, od sesecije do baroka i neoklasicizma. Objasnite deci – iako vas ništa neće razumeti. Tu su i suvernice, bezbroj restorana, hotela, butika, kafića – sve što, jelte, jedna velika metropola sadrži.

Budimpesta

Lepo je dete uzeti za ruku pa na najpoznatiji lančani most, bacati kamenčiće u Dunav ko pa ko će dalje, otpratiti još jedan zalasak sunca u vašim životima koji ste doživeli bas tu, gledati razne turiste – od naravno Kineza, preko tura naših ljudi, do posetioca iz dalekih zemalja Indije i drugih kontinenata. Lepo je voditi decu do staroga dela grada, Budima, jer ti kvartovi su uvek lepi, a pogled na Parlament i danju i noću je veličanstven.

Budimpesta

Obilazite muzeje, a kad ogladnite na meniju neka vam bude gulaš čoba, pa malo kvarite zube njihovim žerbo kockama – jer deca se uče internacionalnoj kuhinji na putovanjima.

Budimpesta

Zimi nikako ne propustite klizanje u centru uz srkutanje kuvanog vina dok vaši klinci tamane toplu čokoladu. Ako volite mačke, onda posetite jedan od par kafića sa macama, donirajte koji evro i pijte kaficu sa ovim umiljatim mekim drugarima.

Budimpesta

Uživajte u svakom godisnjem dobu jer Budimpešta je grad koji je uvek živ, uvek aktuelan, uvek ima lepe izložbe, mostove, poglede, kolače… i vraćajte mu se, jer svaki put će vam biti kao da je prvi!

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img