Ministar prosvete: Bez mature nije završena škola

Bez završnog ispita ne može da se dobije svedočansto o osnovnoškolskom obrazovanju, kaže ministar prosvete Srđan Verbić, odgovarajući na inicijativu Foruma beogradskih osnovnih škola da osmaci ove godine ne polažu malu maturu zbog vanredne situacije izazvane poplavama.   Ministar Verbić je smatra da bi inicijativa Foruma beogradskih osnovnih škola trebalo da ima ozbiljniju stručnu argumentaciju. […]

Bez završnog ispita ne može da se dobije svedočansto o osnovnoškolskom obrazovanju, kaže ministar prosvete Srđan Verbić, odgovarajući na inicijativu Foruma beogradskih osnovnih škola da osmaci ove godine ne polažu malu maturu zbog vanredne situacije izazvane poplavama.

 

Ministar Verbić je smatra da bi inicijativa Foruma beogradskih osnovnih škola trebalo da ima ozbiljniju stručnu argumentaciju.

„Na ispitu se proverava znanje stečeno svih prethodnih godina, ne samo na kraju osmog razreda“, rekao je Verbić Tanjugu.

Ministar je ukazao na prioritetan zadatak – što brža normalizacija nastavnog procesa nakon poplava, podsetivši da je završni ispit sastavni deo redovne školske godine regulisan zakonom, podzakonskim aktima.

„Sprovođenje završnog ispita bilo bi indikator da smo normalizovali stanje u školama“, rekao je Verbić ocenivši da je situacija već sada velikim delom normalizovana.

„Naravno, ima učenika koji nisu u mogućnosti da sada prisustvuju nastavi ali to nema mnogo veze sa završnim ispitom. Ispit je provera znanja nečega što su učili osam godina. Bez završnog ispita nisu završili osnovnu školu“, rekao je ministar prosvete.

Ukazao je na obavezu Ministarstva da svim učenicima omogući završetak škole u skladu sa zakonom, čemu, kako je rekao, završni ispit upravo i služi.

Forum beogradskih osnovnih škola predložio je da polaganje male mature bude ukinuto ove godine zbog vanredne situacije izazvane poplavama i u znak solidarnosti sa učenicima i nastavnicima svih škola u Srbiji koje ne mogu ravnopravno učestvovati u pripremama za polaganje završnog ispita.

Četiri reprezentativna sindikata prosvete sugerisala su ministru Verbiću da razmotri predlog da se mala matura ne polaže u ugroženim područjima, jer za to ne postoje uslovi.

„U svim mestima gde je to moguće, mala matura treba da se izvede onako kao što je unapred dogovoreno“, ocenili su zajedničkom saopštenju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat prosvete „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije.
Komentarišući predlog Foruma, vršilac dužnosti direktora beogradske OŠ „Kralj Petar Prvi“ Mladen Stevanović smatra da nije bez utemeljenjenja ali bi, kako kaže, morao da se menja zakon.

Postoje učenici koji će biti diskriminisani jer neće moći da se spremaju kao i deca koja nisu pogođena poplavama, rekao je Stevanović.

Međutim, iza svega stoji zakon, koji predviđa završetak školovanja upravo tim završnim testom, naveo je Stevanović, uveren da će nadležni iznaći racionalno rešenje.

(RTS)

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

1 KOMENTAR

  1. Nasa deca su nase nacionalno blago,jer ih imamo tako malo.Prioritet nije samo njihova brojnost nego i psihicko zdravlje,kako bi oni jednog dana doneli na svet zdravo potomstvo i bili dobri i zdravi ljudi.Cudi me da je zakon i ovog puta iznad zdravog razuma

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img