Odlaganje prvog bebinog kupanja – uspešnije dojenje

Naučnici su dokazali koliko je značajno odložiti kupanje bebe odmah nakon porođaja, i na koji način to može povećati stopu dojenja.

Desetinama godina je bila standardna procedura da se novorođenčad kupaju u prvih nekoliko sati nakon rođenja, ali nova istraživanja ukazuju na to da bi trebalo da sačekate 12 ili više sati pre tog čina.

Studija je obuhvatila skoro 1.000 majki i beba, a nešto manje od polovine novorođenčadi je bilo okupano ubrzo nakon rođenja, dok je kupanje odgođeno za nešto više od polovine novorođenčadi.

Stope dojenja tokom boravka u bolnici iznosile su 59,8 posto za novorođenčad u tipičnoj grupi za kupanje, i 68,2 posto u grupi s odgođenim kupanjem, otkrili su istraživači.

Novorođenčad u grupi s odgođenim kupanjem su takođe imala veću verovatnoću da će imati bolji plan ishrane u bolnici, koji se isključivo temeljio ili je barem uključivao majčino mleko.

Brojni faktori mogu objasniti zašto odgađanje prvog kupanja novorođenčeta može poboljšati stopu dojenja, izjavila je voditeljka istraživanja Heder Dikocio.

Mnogi roditelji pogrešno kupaju male bebe

Naime, odgađanje prvog kupanja pruža više inicijalnog vremena kako bi se razvio adekvatan kontakt između kože majke i kože bebe, pri čemu novorođenče čuva miris svoje majke, što je izuzetno važno uzmemo li u obzir činjenicu da sličnost mirisa između amnionske tečnosti i dojke može ohrabriti bebe da počnu da sisaju, kažu autori studije.

Istraživači su takođe otkrili da su novorođenčad u grupi s odgođenim kupanjem verovatno imala stabilniju temperaturu nakon prvog kupanja.

„Ove bebe nisu bile pothlađene kao one koje su kupane neposredno po rođenju pa su bile spremnije za dojenje. Sada je naša politika da odložimo kupanje najmanje 12 sati. Ako majka odbije da čeka, u tom slučaju tražimo dva sata“, objasnila je Dikocio.

Studija je objavljena u časopisu „Journal of Obstetric, Gynecologic and Neonatal Nursing“, a prenosi Health24.

Izvor: Klix.ba

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Kako da upravljate svojim finansijama – ako vam to nije jača strana

Donosimo nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći da upravljate svojim finansijama - ako vam to inače ne ide od ruke

Uputstvo za popunjavanje LISTE ŽELJA – mala matura 2024

Popunjavanje liste želja prethodi upisu u željenu srednju školu - pročitajte uputstvo koje olakšava ispunjavanje svih koraka

Raspoređivanje učenika za upis u srednje škole – video uputstvo

Upis u srednju školu sledi nakon popunjavanja liste želja i nakon raspoređivanja učenika na osnovu lista opredeljenja

KONAČNI REZULTATI ZAVRŠNOG ISPITA – mala matura 2024

Na zvaničnom portalu Moja srednja škola objavljeni su konačni rezultati završnog ispita

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img