Pedijatri upozoravaju: Deformiteti zbog korišćenja mobilnog telefona mogu da budu ozbiljni

Na sistematskim pregledima, lekari u Srbiji sve češće otkrivaju deformitete kod dece koje izaziva prekomerno korišćenje mobilnog telefona.

Na sistematskim pregledima širom zemlje lekari nedeljno otkriju barem petoro učenika sa deformisanim palcem i kažiprstom, ali i mišićima vrata.

Prema rečima pedijatara, sve to je posledica besomučnog tipkanja po tastaturama i sedenja u neprirodnom pogrbljenom položaju prilikom korišćenja mobilnih telefona.

Statistika pokazuje da su iskrivljeni prsti kod dece postali češća pojava čak i od tradicionalnih deformiteta – ravnih tabana i krive kičme.

Posledice mogu biti ozbiljne

Ovaj problem kulminirao je nedavno kada je u odeljenju drugog razreda jedne novobeogradske škole na rutinskom sistematskom pregledu otkriveno da skoro polovina učenika ima iskrivljene prste, dok su kod dvojice đaka palčevi i kažiprsti bili veoma ozbiljno deformisani.

Pedijatar dr Saša Milićević rekao je da i sam nedeljno naiđe barem na petoro dece koja imaju iskrivljene tetive i upaljene zglobove na prstima.

“Iskrivljeni palčevi i kažiprsti predstavljaju masovnu pojavu kod dece, maltene veću i od ravnih tabana i krive kičme. Nedeljno mi se javi barem petoro dece sa tim problemom. Žale se na veoma jak, nesnosan bol u prstima, pošto im se od silnog tipkanja na tastaturi telefona upale tetive i zglobovi. Onda dođe do deformisanja prstiju i ako se na vreme ne reaguje, posledice mogu da budu strašne”, upozorava pedijatar.

Prema njegovim rečima, tetive se lečenjem mogu ispraviti, ali ima i ozbiljnih slučajeva, gde oporavak traje i po nekoliko meseci.

“Pomoću fizikalne terapije tetive se isprave i onda se mogu izbeći ozbiljnije posledice. Međutim, ukočenost tetiva može biti jaka, pa lečenje može trajati i po nekoliko meseci, uz opasnost da prst ostane trajno deformisan. Zbog toga roditelji moraju svojoj deci ograničiti pristup tabletima, telefonima i video-igricama”, kaže dr Milićević i dodaje da uz problem krivih prstiju kod dece dolaze i problemi sa vratom.

“Dok čačkaju telefon, klinci sede u potpuno neprirodnom položaju, savijene kičme i pogrbljeni. Mnogima se zbog toga upale mišića vrata, a u težim slučajevima i deformišu. Tako sam nailazio na decu koja istovremeno imaju krive prste i vratove. Tada znamo da su za to isključivo krivci mobilni telefoni”.

Kvare i telo i duh

Specijalista školske psihologije Biljana Lajović kaže da prekomerna upotreba mobilnih telefona deci narušava i fizičko i psihičko zdravlje.

“Posledice nisu samo u deformisanim prstima, već i iskrivljenom vratu i kičmi, a psihološki faktor je posebna stavka. Naime, dečja komunikacija se svodi samo na jedan kanal, virtuelni”, rekla je Biljana Lajović.

Kako pomoći detetu

Nametnuti deci više slobodnih aktivnosti, motivisati ih na druženje sa vršnjacima, izabrati detetu neki hobi, ograničiti vreme korišćenja telefona, posvetiti detetu više pažnje.

Izvor: Mondo

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img