Počinje 6. Bijenale umetničkog dečjeg izraza u Pančevu

Predstojeće šesto izdanje, koje će trajati do 16. juna, ponudiće izuzetno zanimljiv program prepun relevantnog sadržaja za decu

Šesto Bijenale umetničkog dečjeg izraza, koje se ove godine održava pod sloganom „U vrtu različitosti“, počinje sutra (petak, 13. maj) u 18h svečanim otvaranjem u pančevačkoj Galeriji savremene umetnosti.

Tom prilikom biće otvorena izložba nagrađenih radova sa međunarodnog konkursa.

Na svečanom otvaranju govoriće gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i predstavnici Ambasade Velike Britanije (zemlje gosta–domaćina) i British Council-a.

Na međunarodni konurs 6. BUDI-ja: „U vrtu različitosti“ pristiglo je ukupno čak 1827 pojedinačnih i grupnih radova u kategorijama „Pozorište: BUDI ZEMLjA ČUDA”, „Vizuelna umetnost: BUDI RAZLIKE I SLIČNOSTI” (Stanovnici vrta različitosti / poster za knjigu omiljenog britanskog autora za decu / klupa za uživanciju), „Film: BUDI LEPOTA RAZLIČITOSTI”, „Muzika: BUDI JEDINSTVO RAZLIČITOSTI”, „Slobodna tema: BUDI DRUGAČIJI”. Radovi su pristigli iz zemlje i inostranstva – Kanade, Velike Britanije, Francuske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine…

Žiri u sastavu mr Ivan Grubanov (akademski slikar, predsednik žirija), Predrag Starčević (profesor razredne nastave), Snežana Ćuruvija (umetnička direktorka BUDI-ja) i mr Branislav Radovanović (umetnički direktor BUDI-ja) doneo je odluku da Grand Prix Bijenala dodeli Filipu Jankoviću i Lani Dapčević (11 godina), Mala škola umetnosti „DivArt“, Beograd, uz obrazloženje: “Inovativno rešenje koje odiše jedinstvom forme i skulpturalnom konciznošću. Posebno se ističe bogat kolorit, razrađena upotrebna vrednost i konstruktivnost” (fotografiju rada prilažemo uz email).

Bijenale umetničkog dečjeg izraza – BUDI ove godine proslavlja 10 godina postojanja, a predstojeće šesto izdanje, koje će trajati do 16. juna, ponudiće izuzetno zanimljiv program prepun relevantnog sadržaja za decu, ali i atraktivnih programa koje kreiraju sama deca – po čemu je ova manifestacija poznata širom regiona.

Ponosni smo na dve samostalne izložbe talentovanih mladih autorki koje će prvi put izlagati na predstojećem Bijenalu: Mia Mirković imaće izložbu radova “Metar mašte” (otvaranje u subotu 14. maja uz koncert horVokal kids, Vokal Tin), a Lenka Gavrilović svoju prvu izložbu crteža (otvaranje 4. juna) u BUDI paviljonu koji se nalazi u parku Narodna bašta.

Svečano otvaranje putujuće izložbe evropskog stvaralaštva za decu „Upoznaj britansku književnost” održaće se 20. maja od 19h u foajeu Kulturnog centra Pančeva. Izložba je organizovana u saradnji sa izdavačkim kućama „Odiseja” i „Kreativni centar”, uz podršku British Council Srbija. Izložba traje od 20. do 30. maja.

Očekuje nas nekoliko pozorišnih predstava, a ponosno izdvajamo premijeru komada “Škrti berberin” čuvenog dramskog pisca Aleksandra Popovića, koji je poznat po komediji i satiri, ali je ostavio iza sebe i divan opus za decu. Ove godine navršava se 20 godina od njegove smrti, a BUDI ovim omažom želi da podseti na dragocena dela koja je ovaj pisac posvetio deci. Reditelj predstave, u kojoj Škrtog berberina igra Mladen Sovilj, je Petar Pejaković, direktor čuvenog Kotorskog festivala pozorišta za djecu, čija će specijalna promocija biti održana takođe u okviru 6. BUDI-ja. Tom prilikom održaće se i tribina “Koga zanima dečje pozorište” u kojoj će ušešće uzeti poznati stvaraoci za decu.

Pored ove atraktivne tribine najavljujemo i debatu “Biraj reči hejt spreči” u saradnji se UNICEF-om i Ministarstvom prosvete, a tokom predstojećeg Bijenala nas očekuju i druge tribine i predavanja na zanimljive teme koje se tiču dece i mladih.

Ekološki segment Bijenala donosi nam pregršt interesantnog sadržaja: imaćemo “Džepnu baštu – Art Eko Kamp” u okviru kojeg će u saradnji sa izviđačima i planinarima deca naučiti kako da postave šator, zatim puno o recikliranju i kompostiranju, ali i raznim pticama koje žive u pančevačkoj Narodnoj bašti, jednom od najlepših parkova u našoj zemlji. U okviru ovog segmenta nas očekuje i izložba ekološki angažovanih fotografija “Stvaran svet oko mene”.

Kompletan program Bijenala možete pronaći na sajtu Kulturnog centra Pančeva – www.kulturnicentarpanceva.rs

Jedan od osnovnih BUDI ciljeva, koji se svake druge godine održava u Pančevu, jeste povezivanje dece različitih kultura sveta, a u tome su mnogo pomogle zemlje gosti–domaćini Bijenala. Dosad su se u ovoj ulozi pojavile Kuba, Mađarska, Japan, Švedska i SAD. Ove države su istovremeno bile gosti festivala, ali i domaćini koji su sa nama učestvovali u kreirenju dela programa.

BUDI podržavaju Grad Pančevo, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada Velike Britanije i British Council, ali i brojne ugledne institucije, inostrani kulturni centri, pozorišta… U organizaciju BUDI-ja uključene su i ostale gradske institucije uz veoma veliku podršku uprave Grada Pančeva.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Marija Montesori o izgradnji volje kod deteta

Knjiga “Upijajući um” najdetaljnije predstavlja teoriju vaspitanja Marija Montesori do koje je došla višedecenijskim proučavanjem i radom sa decom.

Obavezna putna apoteka – šta mora da sadrži i bez čega se ne kreće na put

Veoma važan deo prtljaga za putovanje svakako je i putna apoteka koju mora imati svaka porodica

Aleksandar Baucal: Učenje ključnih znanja u školi i potrebnih vešina mora biti izbalansirano

Aleksandar Baucal, psiholog sa doktoratom na temu "Struktura implicitnog znanja roditelja o osobinama sopstvene dece" i predavač iz oblasti razvojne psihologije i psihologije obrazovanja dao je svoje mišljenje na temu - veštine koje bi deca trebalo da razviju tokom svog obrazovanja.

Dr Rajović: Besno i razmaženo dete možete dovesti u red samo na jedan način

Dr Ranko Rajović je lekar, neuroendokrinolog, osnivač je Nikola Tesla centra, odseka za mlade talente, postavio je temelje NTC sistema kreativnog učenja.

ZdravoRastimo ,,Sportski dan“ za više od 400 novosadskih osnovaca

Pod sloganom „Igraš ili ne?” na novosadskom stadionu FK Vojvodina „Karađorđe”, više od 400 učenika novosadskih osnovnih škola učestvovalo je u ZdravoRastimo ,,Sportskom danu”, koji u okviru akcije „Nacionalno razmrdavanje“ po drugi put organizuju Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé Srbija. Ove godine manifestacija je održana kao deo 12. Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, u cilju da doprinese razvoju sportskog duha i zdravih navika kod dece.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img