Predstavljen prvi e-udžbenik, od septembra „spiralno“ učenje

U Osnovnoj školi "Drinka Pavlović" u Beogradu predstavljen je prvi srpski e-udžbenik iz biologije. Ove godine počinje "spiralni" način učenja koji podrazumeva da se, recimo, program biologije kroz iste oblasti prati od petog do osmog razreda.

Premijerka Ana Brnabić prisustvovala je oglednom času u Osnovnoj školi „Drinka Pavlović“ u Beogradu na kome je predstavljen prvi srpski e-udžbenik iz biologije. Brnabićeva poručuje da je Vlada Srbije za uvođenje digitalnih udžbenika opredelila 70 miliona evra.

Ana Brnabić ističe da je Vlada Srbije krenula hrabro i brzo sa reformama u obrazovnom sistemu i to je, dodaje, najvažniji zadatak.

„Ako nastavimo ovako, onda smo osigurali jednu drugačiju budućnost za našu decu i zemlju“, rekla je Brnabićeva novinarima.

U tom smislu, premijerka je navela da su prošle godine kao obavezan predmet od petog razreda uvedene informacione tehnologije, programiranje i kodiranje.

„Povezali smo osnovne škole u akademsku mrežu Srbije, a predstoji nam da sve njih povežemo na brzi internet, što je neophodno da bismo u dve hiljade učionica u okviru pilot-projekta uveli digitalne udžbenike za šta je iz budžeta za 2018. godinu opredeljeno 70 miliona evra. To ćemo najverovatnije raditi sa Evropskom investicionom bankom“, rekla je Brnabićeva.

Postoji mogućnost, ukazala je, da se dobije i značajna podrška Evropske komisije.

Brnabićeva je izrazila zadovoljstvo zbog uvođenja elektronskog dnevnika koji je, kaže, već dao rezultate jer učenici manje izostaju sa nastave, a zaposleni u školama troše tri četvrtine manje vremena za administrativne poslove.

Plan je, prema njenim rečima, bio da se elektronski dnevnik uvede u 200 škola, a sada postoji u 556 obrazovnih ustanova.

Zakon o udžbenicima uskoro u Skupštini

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je novinarima da će se Zakon o udžbenicima koji će uvažiti standard digitalnih udžbenika ući u skupštinsku proceduru krajem marta, navodeći da će se nastaviti sa reformama.

„Nedavno smo započeli priču da ćemo digitalizovati ceo obrazovni sistem, ovo je uvod koji pokazuje koliko brzo i dobro možemo da se organizujemo“, naveo je Šarčević.

Autorka udžebnika koja je održala ogledni čas, Marina Drndarski, kaže da udžbenik sadrži razne aktivnosti, igrice, audio i video materijale, ali i eksperimente.

Napominje da ove godine počinje „spiralni“ način učenja koji podrazumeva da se, recimo, program biologije kroz iste oblasti prati od petog do osmog razreda.

„Na ovaj način možemo da proveravamo znanja učenika pojedinačno, ali i odeljenja u celini. Roditelji mogu da prate napredovanje dece preko računara i drago mi je da smo na neki način uspeli da deci približimo digitalizaciju na ovaj način“, rekla je autorka Drndarski.

Ogledni čas su iz školskih klupa pratili predsednica Vlade Srbije i ministar prosvete, a udžebnik je, inače, rađen po licenci Nacionalne geografije.

Izvor: RTS

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Kako da upravljate svojim finansijama – ako vam to nije jača strana

Donosimo nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći da upravljate svojim finansijama - ako vam to inače ne ide od ruke

Uputstvo za popunjavanje LISTE ŽELJA – mala matura 2024

Popunjavanje liste želja prethodi upisu u željenu srednju školu - pročitajte uputstvo koje olakšava ispunjavanje svih koraka

Raspoređivanje učenika za upis u srednje škole – video uputstvo

Upis u srednju školu sledi nakon popunjavanja liste želja i nakon raspoređivanja učenika na osnovu lista opredeljenja

KONAČNI REZULTATI ZAVRŠNOG ISPITA – mala matura 2024

Na zvaničnom portalu Moja srednja škola objavljeni su konačni rezultati završnog ispita

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img