Premijerka o ukidanju đačkih knjižica: Odlično pitanje, razgovaraću o tome s ministrom Ružićem

"Knjižice su uvođenjem elektronskog dnevnika postale bespotrebne, izgubile su svoju svrhu. Razgovaraću o toj ideji sa Ministarstvom prosvete"

Premijerka Ana Brnabić govorila je za portal obrazovanje.srbijadanas.com i tom prilikom izjavila da treba razmišljati o ukidanju đačkih knjižica.

– Nisam razmišljala o tome, ali je odlično pitanje, pre svega jer su đačke knjižice sa uvođenjem elektronskog dnevnika postale bespotrebne, izgubile su svoju svrhu. Razgovaraću o toj ideji sa Ministarstvom prosvete i prvim potpredsednikom Vlade Brankom Ružićem i Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Što se tiče indeksa, premijerka je naglasila da je to do autonomije univerziteta, te da Vlada može da ponudi podršku i pomoć, ali ne i direktno uticati na to kako će fakulteti da se ponašaju prema daljoj digitalizaciji.

Govoreći o uvođenju jedinstvenog obrazovnog broja, premijerka je rekla da je bio ogroman pritisak da se završi unošenje podataka u Jedinstveni informacioni sistem prosvete.

– To je apsolutno najveća suštinska reforma koju smo mi uveli poslednjih decenija u naše obrazovanje. Prvi put ćemo imati ličnu kartu prosvete, od svake osnovne škole u Srbiji do fakulteta i kako se naš sistem obrazovanja vezuje sa našom privredom. Moći će da se vidi gde završavaju naši mladi, videćemo kada mladi završe srednju stručnu školu koliko brzo nađu posao, gde su se zaposlili, koliko čekaju posao i koja je početna plata. Sve to će biti moguće i za svršene studente, svi ti podaci će biti potpuno transparentni, uz ovaj sistem će i mladi i njihovi roditelji moći da vide šta ih očekuje nakon završetka obrazovanja.

Kako kaže predsednica Vlade, Vladi i Ministarstvu će ovaj sistem omogućiti da vide iz kojih osnovnih škola deca upisuju srednje stručne škole, koje škole su bolje, kvalitetnije, a u kojim školama su manje šanse da dobijete dobro obrazovanje.

– Tim školama ćemo moći da se posvetimo i da im pomognemo da se povežu sa onim boljim i da se na nivou cele Srbije replicira dobra praksa. – rekla je premijerka.

Izvor: Zelena učionica

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Kod kuće se opuštamo i postajemo svoji – u najgorem izdanju. Za koga da se sređujemo? Za partnera, decu, mačku?

I tako, godinama, polako se pretvaramo u ljude koje ni sami ne bismo želeli da sretnemo na ulici.

Stigla REŠENJA TESTA IZ MATEMATIKE – proverite tačne odgovore

Nakon polaganja testa iz matematike u okviru male mature, đaci su samo na korak do kraja - sutra test iz izbornog predmeta

Važno za srednjoškolce: Kada će početi da se polaže DRŽAVNA MATURA

Odlagana iz tehničkih razloga, državna matura će se ipak polagati nakon probne verzije

Zar je moguće da su u ovoj državi konji plaćeniji od učitelja?

Priprema za život se ne može dešavati u zatvorenim sobama zvanim učionica, ako nam je iskreno stalo do škole po meri deteta

Za dobrotu je potrebna samo prilika koju treba iskoristiti (VIDEO)

Jedna sitnica može probuditi dobro u svakom čoveku, potrebno je samo prepoznati priliku i učiniti dobro delo

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img