Roditelji plaćaju udžbenike na neviđeno

Iz Ministarstva prosvete poručuju da takvo postupanje nije protivzakonito, ali da je "krajnje neobično" da se unapred plaćaju knjige na neviđeno.

Beograd – Katalog odobrenih udžbenika za osnovnu školu još nije objavljen, a u pojedinim školama roditelji su već počeli da plaćaju knjige za naredni razred. U zemunskoj OŠ „Gornja Varoš“ roditeljima je ponuđeno da potpišu saglasnost da će dobavljaču platiti prvu ratu od 2.000 dinara, a da će iznos još dve rate biti utvrđen naknadno, kada bude poznat spisak udžbenika i izdavača.

Iz Ministarstva prosvete poručuju da takvo postupanje nije protivzakonito, ali da je „krajnje neobično“ da se unapred plaćaju knjige na neviđeno.

Pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov kaže za Danas da roditelje niko ne sme da uslovljava da kupe udžbenike u pretplati, te da „ne vidi razlog zašto bi neko unapred plaćao bilo šta, kada katalog odobrenih udžbenika još nije objavljen“.

Direktor OŠ „Gornja Varoš“ Ilija Mirović kaže za Danas da je potpisivanje saglasnosti sa dobavljačem Školskim servisom Gajić inicirao Savet roditelja te škole, kako bi se obezbedio veći broj rata za plaćanje udžbenika. On navodi da škola s tim nema ništa, jer roditelji direktno plaćaju knjige dobavljaču, koga je kao najpovoljnijeg izabrala komisija Saveta roditelja.

Škole i roditelji odlučuju iz kojih udžbenika će deca učiti

– Anketni listić koji je dat roditeljima na izjašnjavanje jeste nejasan, jer je ponuđena kupovina celog kompleta. A zbog teške ekonomske situacije u poslednjih pet godina niko ne kupuje komplet već se naručuju samo udžbenici koji nedostaju. Verovatno će nova anketa biti sprovedena kada se bude znao spisak udžbenika, pa će svako moći da zaokruži šta želi da kupi – ističe Mirović.

Pomoćnik ministra Milovan Šuvakov navodi da će katalog odobrenih udžbenika biti objavljen na sajtu Ministarstva prosvete odmah posle uskršnjih praznika. Sem toga, za svaku školu će biti objavljen spisak udžbenika po predmetima i razredima, kao i obrazloženje aktiva učitelja i stručnih veća zašto su izabrali određena izdanja, kao i šta su tražili za školske biblioteke. Ukoliko u katalog ne uđu udžbenici koje su škole navele među tri želje, one će ponovo birati, ali između naslova iz kataloga. To će, prema rečima pomoćnika ministra, biti slučaj sa malim brojem škola.

Šuvakov: Izostavljeno 20 odsto knjiga

Milovan Šuvakov, pomoćnik ministra prosvete, ističe da su, prema grubim procenama na nivou Srbije, škole izostavile 20 odsto knjiga iz kompleta, što znači da se one ne nalaze na spisku obaveznih naslova koje svaki učenik mora da ima.

Autor: V. Andrić

Izvor: Danas

Pre 30 godina, đačke torbe su bile lakše, ali je znanje bilo veće

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img