Slikovnica u kojoj se junaci suočavaju sa opasnošću od požara

U izdanju Kreativnog centra objavljena je nova slikovnica – Nezgoda na Zelenoj livadi u kojoj se stanovnici šume suočavaju sa opasnošću od požara – pojave koja je ovih dana, nažalost, veoma aktuelna.

Nezgoda na Zelenoj livadi
Napisao Simeon Marinković
Ilustrovala Evelina Daneva Rajninger

U izdanju Kreativnog centra objavljena je nova slikovnica – Nezgoda na Zelenoj livadi – namenjena deci predškolskog i mlađeg školskog uzrasta. Ovo je treća knjiga iz edicije Čuvari prirode, čije poruke utiču na podsticanje ekološke svesti kod dece, kao i na razvijanje dobrih navika i odgovornog odnosa prema prirodi. Knjige iz ovog serijala pokreću važnja pitanja: zašto je opasno ostavljati u prirodi plastične predmete i drugi otpad, zašto je opasno ložiti vatru u šumi i na koji način takva nemarnost može da ugrozi živi svet.

Simeon Marinković, autor ovih slikovnica, bavi se važnom i aktuelnom temom očuvanja i zaštite životne sredine. Kao i u prethodnim knjigama iz edicije Čuvari prirode (Čudovište u Zekinoj šumi i Uzbuna u Bistrom potoku) i u najnovijoj knjizi mali čitaoci će saznati zašto je važno brinuti se o prirodi i ponašati se odgovorno prema njoj. Sve tri slikovnice ilustrovala je Evelina Daneva Rajninger.

Zeka, kornjača Kori, puž Rogonja, kos Žuti Kljun, žabica Maja i rak Radoslav deo su družine čuvara prirode i njihov život u Zekinoj šumi prepun je uzbuđenja. Šumi prete razne opasnosti, pa njeni stanovnici neprestano upadaju u probleme. Ali naši vredni čuvari uvek su spremni da zajedničkim snagama preduzmu sve što mogu kako bi zaštitili svoju šumu i spasli one koji se nađu u nevolji. Na tom putu Zeku i drugare čekaju mnoge avanture.

Stanovnici šume su se u prvoj knjizi Čudovište u Zekinoj šumi susreli sa opasnostima koje su im pretile od nemarno bačenih plastičnih kesa, dok su se u slikovnici Uzbuna u Bistrom potoku izborili sa opasnom kantom sa uljem koja je mogla da ugrozi sve životinje i biljke. U najnovijoj priči – Nezgoda na Zelenoj livadi – naši junaci se suočavaju sa opasnošću od požara. Izletnici često dolaze na Zelenu livadu i lože vatru, ali se trude da budu oprezni i ognjište ograde kamenjem. Međutim, ovoga puta nisu potpuno ugasili žar pre nego što su otišli, pa je livadu prekrio gust dim. Čuvari prirode su se udružili i smislili dobar način kako da ugase vatru.

Svakodnevno se srećemo s problemima očuvanja i zaštite prirode. Svedoci smo bezbroj primera ljudske nebrige i nezahvalnosti prema prirodi. Ideja da se pokrene edicija ekoloških slikovnica rodila se iz potrebe da se u ovoj oblasti stvari brže menjaju. Slikovnica je prva knjiga, a rano detinjstvo je najvažniji period u čovekovom životu. Ako se u tom periodu kod dece probudi ljubav prema prirodi i steknu saznanja o potrebi očuvanja prirode, to će trajati zauvek. Verujem da kod dece možemo razviti odgovoran odnos prema prirodi i želju za preduzimanjem akcija za njeno očuvanje, navela je Slavica Marković, urednica ove edicije.

U pripremi je još jedna slikovnica iz ovog serijala – Nova godina u Zekinoj šumi.

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img