Šta se dešava unutra? Pet stvari koje niste znali o bebinom mozgu

Ako ste ikad posmatrali ćelavu glavicu vaše bebe i pitali se šta se ustvari unutra dešava, razmotrićemo 5 važnih načina kako to one uče iz svojih iskustava u prvoj godini života.

Grupica od nas nekoliko sedela je sa svojim bebicama i već poprilično iscrpljeni od neispavanosti počeli smo onu igru šta li moja beba sad misli? Moj prijatelj Endrju je pogledao svoje devetomesečne  blizance (Nejt je žvakao zvečku dok ga je Kejtposmatrala) potom je rekao: “Kate šta to radiš? Žvačeš igračku? Ponašaš se kao beba!”

Kada mislimo o bebama, prirodno je da se fokusiramo na to koliko su one ustvari različite od nas  – koliko bespomoćno i zbunjeno deluju. Ali u stvarnosti i veoma male bebe pokušavaju da daju smisao onome što vide, čuju oko sebe. One poseduju sposobnost da osete kompleksne emocije, poput tuge i straha i to veoma rano u životu. Iznenađeni? Da. Ustvari ispostavilo se da su mnogi roditelji rekli da ne razumeju u potpunosti koliko su ustvari rano i duboko njihove bebe dotaknute upravo iskustvima kroz koje sami roditelji prolaze.

Tuning In –  nacionalni roditeljski nacrt vođen od strane organizacije ZERO TO THREE i Bezos Family Foundation – otkrili su nekolicinu “aha” momenata za roditelje. Stoga ako ste ikad posmatrali ćelavu glavicu vaše bebe i pitali se šta se ustvari unutra dešava, razmotrićemo za početak 5 važnih načina kako to one uče iz svojih iskustava u prvoj godini života.o bebinom mozgu

1.     Vaša raspoloženja mogu uticati na vašu bebu – već od trećeg meseca one mogu da osete kako se vi osećate.  Tuning In nacrt je pronašao da skoro polovina roditelja  (47%) veruje da se to NE dešava pre prve godine života. Istina je da bebe uočavaju vaš izraz lica, ton vašeg glasa – bilo da ste tužni, ljuti, sretni – odmah od samog početka i upravo i reaguju u skladu sa njima. Zato je veoma važno biti svestan sopstvenog emotivnog stanja. Posedovanje zdravih mehanizama i načina suočavanja sa stresom i drugim teškim osećanjima koja dolaze kako u roditeljstvu, tako i u život, pomažu vam da ne utičete direktno na svoju bebu.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img