Šta se dešava unutra? Pet stvari koje niste znali o bebinom mozgu

Ako ste ikad posmatrali ćelavu glavicu vaše bebe i pitali se šta se ustvari unutra dešava, razmotrićemo 5 važnih načina kako to one uče iz svojih iskustava u prvoj godini života.

bebin mozak5.     Na bebe može da utiču razno stresno okruženje i pre 6 meseca života. Tuning In  fondacija je otkrila da roditelji očekuju ovo saznanje dosta kasnije. Polovina od svih roditelja rekla je da kvalitet roditeljske brige ima dugoročan uticaj na dečiji razvoj počevši od 6 meseca ili čak kasnije. U stvarnosti, sve počinje dosta ranije već po samom rođenju. (čak i u materici!)

Opasnost  za malu decu može da se desi u raznim formama počev od neprijatnih izraza lica, reakcija, neadekvatnog rukovanja sa bebinim telom, velikim promenama u njihovoj rutini, izlaganja preteranoj stimulacija. Postoji takođe  istraživanje koje je pokazalo da i nivo stresa kod beba koje spavaju, raste kada postoji vikanje u kući (47% roditelja veruje da to ne utiče na decu do prve godine života). Stoga iako je prirodno imati nesuglasice sa partnerom ponekad, setite se da život sa svakodnevnim stresom i strahom može negativno uticati na dečiji razvoj. Okružite svoju bebu sa hranjivim vezama i postavite osnove za zdrav razvoj kako ovde i sada tako i na duge staze.

Tekst:
Claire Lerner, LCSW, is the Senior Parenting Advisor at ZERO TO THREE where she translates the science of early childhood for parents.
Rebecca Parlakian serves as their Director of Parenting Resources. ZERO TO THREE is a national nonprofit focused on promoting the healthy development of children from birth to three.
Izvor: www2.highlights.com / Synchronylab.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img