„Šta se od nas očekuje? Da podelimo što bolje ocene i da nas niko ne proziva“: Nastavnici nezadovoljni novim pravilnikom o ocenjivanju u osnovnoj školi

Samo što je stupio na snagu, novi Pravilnik o ocenjivanju u osnovnom obrazovanju već je izazvao negodovanje prosvetnih radnika.

Na meti kritika su nove odredbe člana 5 ovog pravilnika, koji će, prema tvrdnji članova Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, doneti velike probleme zaposlenima u obrazovanju.

Sporno rešenje predviđa da, u slučaju da roditelji više od polovine učenika iz istog odeljenja smatraju da određeni nastavnik nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada, vrednovanje, praćenje, proveravanje i ocenjivanje učenika ne sprovodi u skladu sa zakonom i Pravilnikom o ocenjivanju, škola sprovodi proceduru u kojoj se utvrđuje njegova odgovornost i preduzimaju odgovarajuće mere.

To se odnosi i na defektologa, koji realizuje nastavu u školi za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i školi koja ima odeljenje za ove đake.

Kako se navodi u Pravilniku, roditelji učenika koji imaju primedbe obraćaju se odeljenjskom starešini preko predstavnika roditelja u savetu roditelja dopisom, koji je prethodno zaveden.
Odeljenjski starešina potom obaveštava nastavnika, nadležno stručno veće i direktora.

Stručno veće vrši uvid u dopis roditelja, pribavlja izjašnjenje nastavnika na čiji rad je uložena primedba i ispituje navode, imajući u vidu utvrđene kriterijume ocenjivanja, nakon čega dostavlja svoje mišljenje direktoru. On zajedno sa stručnim saradnikom i sekretarom razmatra mišljenje stručnog veća i donosi odluku o prihvatanju, odnosno odbijanju primedaba roditelja.

„Ukoliko je primedba bila osnovana direktor, stručni saradnik i sekretar izrađuju plan pojačanog instruktivno-pedagoškog uvida u rad nastavnika, tako što planiraju posetu i predlažu mere za otklanjanje nepravilnosti i unapređivanje rada nastavnika na čiji rad su roditelji uložili primedbu, imajući u vidu najbolji interes učenika“, piše u Pravilniku, koji propisuje i da se podnosilac prigovora može obratiti nadležnoj školskoj upravi, ukoliko nije zadovoljan odlukom direktora.

U praksi to može da znači da se, recimo, u kombinovanim odeljenjima, tri, četiri roditelja dogovore i podnesu prigovor protiv nastavnika. Zakon definiše način na koji se upućuje prigovor na ocenu i nije nam jasno zašto su pomenute odredbe ubačene u Pravilnik o ocenjivanju. Ovo je toliko neverovatno i neprimereno prema prosvetnim radnicima. Šta se od nas očekuje? Da podelimo što bolje ocene da bismo bili dobri nastavnici i da nas niko ne „proziva“? Da li je to rešenje? Da li smo svesni u šta uvlačimo prosvetu? I ovako mladi nisu zainteresovani za rad u prosveti, a pitanje je kakva se poruka ovim šalje – kaže Jasminka Marić, članica IO GSPRS „Nezavisnost“.

Ona napominje da su predstavnici sindikata „Nezavisnost“ kategorički bili protiv pomenutih rešenja i da su tražili da se pomenute odredbe izbrišu iz Pravilnika, ali da su u tome ostali usamljeni.

– Ministarstvo prosvete je insistiralo da ove odredbe moraju da ostanu da bi se znala procedura jer su škole različito reagovale u određenim situacijama. Čak su i naše kolege iz drugih sindikata to podržale – kaže Marić.

Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, smatra da mora da postoji definisana procedura kome se roditelji obraćaju u slučaju da postoji prigovor na rad nastavnika.

– U svakom žitu ima i kukolja. Nedavno sam bila svedok da su se roditelji žalili na profesora klavira koji je od 20 đaka svoju klasu sveo na dva učenika. I kad čitate izjave roditelja nije vam svejedno. Ako postoji primedba na nastavnika neko iz škole mora da proveri njegov rad i da mu se pomogne, ukoliko su primedbe osnovane. Po meni ovo rešenje može da bude olakšavajuće za školu. S druge strane, tačno je da sve može da se zloupotrebi i ne opravdavam takve stvari – ističe Ilić.

Sagovornice Danasa kažu da im nije jasno zbog čega se nove odredbe člana 5 nisu našle i u Pravilniku o ocenjivanju u srednjem obrazovanju, te zašto Pravilnik o ocenjivanju u osnovnom obrazovanju propisuje proceduru u slučaju da se roditelji više od polovine učenika iz istog odeljenja imaju primedbe da stručni saradnik (psiholog i pedagog) ne ostvaruje zadatke propisane zakonom.

Iz Ministarstva prosvete do objavljivanja ovog teksta uredništvu Danasa nisu stigla pojašnjenja u vezi sa spornim rešenjima.

Izvor: Danas.rs

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img