SVETOVI I JUNACI – Izložba i kreativna radionica lutaka

U Dečjem kulturnom centru Beograd (Takovska 8) u četvrtak, 30. januara u 11 časova biće otvorena izložba iz oblasti pozorišne umetnosti, pod nazivom “SVETOVI I JUNACI – SRPSKO POZORIŠNO STVARALAŠTVO ZA DECU”.   Posetioce će pozdraviti Zoran Maksimović, direktor Pozorišnog muzeja Vojvodine, predstavnici Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice i Donka Špiček, predsednik UO […]

U Dečjem kulturnom centru Beograd (Takovska 8) u četvrtak, 30. januara u 11 časova biće otvorena izložba iz oblasti pozorišne umetnosti, pod nazivom “SVETOVI I JUNACI – SRPSKO POZORIŠNO STVARALAŠTVO ZA DECU”.

 

svetovi-i-junaci-izlozbaPosetioce će pozdraviti Zoran Maksimović, direktor Pozorišnog muzeja Vojvodine, predstavnici Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice i Donka Špiček, predsednik UO Dečjeg kulturnog centra Beograd. Najmlađi posetioci imaće priliku i da učestvuju u kreativnoj radionici pravljenja lutaka, koju vode glumica, lutkar i teatrolog Marijana Petrović i Biljana Stamenković iz Ateljea za primenjenu umetnost DKCB.

Izložbu su, u okviru projekta Evropske komisije Lutkarska nomadska akademija 3, realizovali Pozorišni muzej Vojvodine, Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici i Mini teatar iz Ljubljane, koji je i nosilac projekta.

Izložene lutke, kostimi, skice, fotografije i rekviziti svedoče o lutkarskim i dramskim inscenacijama inspirisanim književnošću za decu, bajkama i folklornim nasleđem celog sveta, a dela su umetnika iz Srbije, regiona i šire.

S obzirom na relativno dug period koji izložba obuhvata, dostupnost građe značajno je uticala na sam odabir, te je prezentovan tek deo značajnih umetničkih ostvarenja. Zbog trošnosti materijala, nepostojanja institucije sa adekvatnim prostorom za pohranjivanje, prirodnih nepogoda i slično, veliki deo lutaka i kostima nije sačuvan.

Kroz izložbu predstaljena su pojedinačna pozorišta, kao što su:

  • Pozorište mladih, Novi Sad
  • Dečje pozorište Subotica – Gyermekszínház Szabadka – Dječje kazalište Subotica
  • Lutkarska scena Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”, Zrenjanin
  • Pozorište lutaka, Niš
  • Pozorište lutaka “Pinokio”, Zemun
  • Pozorište za decu, Kragujevac
  • Malo pozorište “Duško Radović”, Beograd
  • Pozorište “Boško Buha”, Beograd
  • Pozorištance “Puž”, Beograd
  • Dječije pozorište Republike Srpske iz Banja Luke

Pored eksponata koji se odnose na pojedinačne predstave, u celine su grupisane i različite adaptacije, tematski i idejno bliski motivi, kao i scenske materijalizacije svetova i junaka. Sama postavka nije pratila hronološki sled pojedinačnih pozorišta niti autora, a osnovni kriterijum za odabir građe bila je lična smelost stvaralaca u tumačenju i širenju granica.

Izložba je do sada predstavljena u Ljubljani (Narodni muzej Slovenije, april⁄maj 2013), Subotici (Otvoreni univerzitet, u okviru Noći muzeja i Međunarodnog festivala za decu u Subotici, maj 2013), Zagrebu (Kulturni centar Travno, u okviru Međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF- a, septembar 2013) i Novom Sadu (Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, septembar 2013).

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img