Vanja Ejdus: „Moja ćerka je napravila ozbijan prekršaj u školi i zadovoljna sam što je strogo kažnjena“

Dobili su razne zadatke, od čišćenja dvorišta do pisanja radova, sastava, i svakodnevnih razgovora na temu prekršaja koji su počinili.

Voditeljka Milica Kon ispričala je da je njena ćerka žrtva nasilja u osnovnoj školi „Drinka Pavlović“, te je istakla da se povodom toga ništa ne menja, zbog čega je sve detalje iznela u javnost.

Nakon njenog obraćanja, Nataša Vasić, direktorka ove ustanove, izdala je saopštenje u kojem je navela da podnosi ostavku na mesto direktorke. Ona je u pismenom obraćanju izjavila je i to da je bila upoznata sa problemom u prvom razredu, u koje ide dete voditeljke, te da je urađeno sve što je moglo u pokušaju da se incidenti ponavljaju.

Nataša je objasnila da je odmah u sve uključila Tim za zaštitu učenika i Plan zaštite odeljenjske zajednice za to odeljenje. Takođe, radionice, razgovore sa psihologom, pedagogom…

Sada je svoje iskustvo sa ovom osnovnom školom podelila glumica Vanja Ejdus, koja je napisala da je njena ćerka u „Drinki Pavlović“ sa još nekoliko učenika napravila ozbiljan prekršaj kada su prepravljali ocene u dnevniku. Ona je dodala daj je tada njena ćerka, kao i ostala deca, koja su učestvovala u tome, bila sankcionisana i da je tada direktorka reagovala na najispravniji način.

– Uz svo razumevanje za ogromnu zabrinutost svih nas za bezbednost dece, kao i za kolektivnu histeriju koja je nastala nakon tragičnog događaja u školi “Vladislav Ribnikar”, ali i za osećanje fundamentalnog gubitka sigurnosti da se slobodno krećemo ulicama i šaljemo našu decu u škole, imam potrebu da se oglasim, i da vam se obratim, jer sam saznala da je direktorka Nataša Vasić podnela ostavku – počela je ona i dodala:

– S obzirom da živimo u zemlji gde se kvalitet ne ceni i gde na površinu isplivavaju bagra i prostaštvo, ne mogu a da se ne oglasim u odbranu direktorke, sa kojom sam imala jedan susret, i iz koga sam stekla utisak da škola ”Drinka Pavlović“ nije samo obrazovna već i vaspitna ustanova, što joj je i zadatak. Naime, moja ćerka, učenica 7/3, je sa svojim drugarima iz razreda napravila ozbiljan prekršaj prošle godine, u kome su inscenirali događanja hodniku i time privukli pažnju nastavnice i cele škole, kako bi prepravljali ocene u dnevniku. S obzirom da je to krivično delo, ja, a i ostali roditelji smo pozivani na sastanak i razgovor sa direktorkom škole, pedagogom i razrednom starešinom.

Vanja objašnjava kako je učinjeno sve da deca hvate koliku grešku su napravila i time dali primer da se ovakvi potezi učenika više ne ponavljanju. Takođe, istakla je da je bila veoma zadovoljna načinom na koji je škola odreagovala.

– Ja sam bila vrlo pozitivno iznenađena stavom koji sam zatekla tada, i merama koje je škola preduzela. Jer deca nisu samo kažnjena ocenom iz vladanja, prokužena i proglašena za delikvente, već je napravljen ozbiljan i temeljan napor da ista deca shvate razmere svoje greške, da razumeju šta su uradila, i data im je šansa da se poprave. Dobili su razne zadatke, od čišćenja dvorišta do pisanja radova, sastava, i svakodnevnih razgovora na temu prekršaja koji su počinili. Moja ćerka, konkretno, je dobila zadatak da napiše prezentaciju o falsifikovanju dokumenata i da to predaje svim razredima. Tako je naterana da ozbiljno promisli o svemu i da shvati razmere svoje greške. Na tom sastanku smo vodili vrlo konstruktivan i smislen razgovor, i ja sam bila vrlo zadovoljna načinom na koji je škola odreagovala. Moj, roditeljski, deo posla sam i ja obavila, i nadam se da se ništa slično neće ponoviti. Ono što želim da skrenem pažnju, jeste, da se ne brkaju babe i žabe, kao i da se uzme u obzir da je škola imala izuzetnu direktorku, uprkos problemima nasilja koje postoje svuda u društvu, pa i u školama, a da problem leži u sistemu koji ne ume da reši te probleme, a ne u direktorki škole. Izražavam žaljenje zbog ostavke, i smatram da treba da čuvamo ono što valja, jer nije mnogo toga još ostalo.

Izvor: Blic

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Kako da upravljate svojim finansijama – ako vam to nije jača strana

Donosimo nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći da upravljate svojim finansijama - ako vam to inače ne ide od ruke

Uputstvo za popunjavanje LISTE ŽELJA – mala matura 2024

Popunjavanje liste želja prethodi upisu u željenu srednju školu - pročitajte uputstvo koje olakšava ispunjavanje svih koraka

Raspoređivanje učenika za upis u srednje škole – video uputstvo

Upis u srednju školu sledi nakon popunjavanja liste želja i nakon raspoređivanja učenika na osnovu lista opredeljenja

KONAČNI REZULTATI ZAVRŠNOG ISPITA – mala matura 2024

Na zvaničnom portalu Moja srednja škola objavljeni su konačni rezultati završnog ispita

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img