Važno za srednjoškolce: Kada će početi da se polaže DRŽAVNA MATURA

Odlagana iz tehničkih razloga, državna matura će se ipak polagati nakon probne verzije

Učenici srednjih škola će, prema najavama Ministarstva, biti u obavezi da polažu državnu maturu, koja će biti organizovana za sve učenike završnih godina srednje škole u isto vreme.

Iako je do sada bila najavljivana više puta, državna matura za srednjoškolce će se održati tek za dve godine, odnosno na kraju školske 2025/2026. godine.

Probu državne mature imaće priliku da polažu učenici koji ove školske godine budu upisali treći razred četvorogodišnjih smerova srednjih škola i gimnazija. To znači da će oni biti prva generacija koja će polagati državnu maturu.

Šta je državna matura i ko je polaže?

Državna matura je godišnji ispit na kraju četvorogodišnjeg trajanja srednje škole. Polagaće je svi učenici srednjih stručnih škola i gimnazija.
Učenici stručnih srednjih škola će, pored državne mature, polagati i stručnu maturu koju zahteva njihova škola i usmerenje. Gimnazijalci će imati samo državnu maturu na kraju četvrtog razreda.

Zašto se uvodi državna matura?

Bodovi koje učenik ostvari na polaganju držvane mature biće uslov za upisivanje narednog stepena obrazovanja, jer će deo bodova za upis na fakultete činiti upravo bodovi stečeni na državnoj maturi.

Proba državne mature – 2025. godine

Prema objavljenom školskom kalendaru za školsku 2024/2025. godinu u nastavnoj nedelji od 2. do 6. juna 2025. godine, u srednjim školama će se realizovati aktivnosti u vezi sa probnom maturom. Učenici trećeg razreda obrazovnih programa i profila u četvorogodišnjem trajanju polagaće probnu maturu – test iz matematike u ponedeljak, 2. juna 2025. godine.

Test iz matematike će polagati svi učenici gimnazija i srednjih stručnih škola, a ostale testove, maternji/srpski jezik i jedan izborni, odnosno stručni test, polagaće u toku nedelje u skladu sa obavezama učenika i organizacijom rada ustanove.

Proba državne mature će se organizovati u potpunosti kao ispit – štampanje testova, pakovanje u sigurnosne kese, identifikacione kartice, skeniranje, digitalno pregledanje, objavljivanje rezultata, ocenjivanje učeničkih postignuća.

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img