Vesić: Besplatne škole sporta za 62.000 beogradskih osnovaca

Besplatne škole sportova će se organizovati u 125 škola, a obuhvatiće fudbal, rukomet, odbojku i košarku, četiri borilačke discipline, gimnastiku, ples i druge sportove
Besplatne škole sporta
Vesić: Besplatne škole sporta za 62.000 beogradskih osnovaca Foto: Freepik

Grad Beograd će, zajedno sa Ministarstvom za omladinu i sport, od septembra za decu od prvog do četvrtog razreda u dvanaest beogradskih opština uvesti besplatne škole sporta, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić. On je sa ministrom za sport i omladinu Vanjom Udovičićem, sekretarkom za sport i omladinu Draganom Belojević i predstavnicima Opštine Vračar obišao OŠ „Sveti Sava” i uručio sportske rekvizite deci ove škole.

– Besplatne škole sportova će se organizovati u 125 škola, a obuhvatiće fudbal, rukomet, odbojku i košarku, četiri borilačke discipline, gimnastiku, ples i druge sportove. U ovaj projekat će biti uključeno oko 60.000 dece jer želimo da omogućimo roditeljima da ne moraju da plaćaju škole sportova za svoju decu, već će to njihova deca dobijati besplatno. Tu će biti i profesori i predstavnici DIF-a čime ćemo pomoći i roditeljima da njihov kućni budžet bude veći – rekao je Vesić.

On je podsetio da će se ovaj projekat realizovati na 12 beogradskih opština i zahvalio ministru Udovičiću što je podržao ovaj projekat.

– Ministarstvo je obezbedilo novac i zajedno sa Gradom ravnopravno učestvuje u ovom projektu, što pokazuje kako zajedno možemo mnogo da uradimo za decu Beograda. Pozivam sve roditelje čija su deca uzrasta od prvog do četvrtog razreda a nalaze se na jednoj od dvanaest opština koje sprovode ovaj projekat da kontaktiraju sa svojim školama i besplatne škole sporta biće im obezbeđene. Naša ideja je da sledeće godine u program uđe svih 17 opština, kao i deca od prvog do osmog razreda, a takođe i da uvedemo nove aktivnosti poput, recimo, plivanja. Dakle, posle besplatnih tableta, digitalnih udžbenika, sada ulažemo i u škole sportova što govori koliko brinemo o našoj deci – rekao je Vesić, naglasivši da je uloga društva da obezbedi svakom detetu da se bavi sportom i da je to baza iz koje se dalje pojedinci mogu regrutovati za vrhunski sport.

Ministar Udovičić je istakao da je ovo jedna od akcija koju ovo ministarstvo sprovodi u saradnji sa lokalnim samoupravama.

– Želimo da ukažemo na to koliko je značajno baviti se rekreativnim sportom i usaditi deci sportski duh. Ako želite da budete dobri u bilo čemu, osnov je da budete zdravi i da se tako ophodite prema sebi samima. Zajedno sa Gradom Beogradom i na inicijativu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića nastavljamo akciju opremanja fiskulturnih sala u Beogradu a današnjom donacijom lopti želimo da još više motivišemo decu da uđu u sistem sporta, uz pratnju profesora fizičkog vaspitanja. Projekat „Sport u škole” funkcioniše već sedam godina. Ovom akcijom želimo da motivišemo decu da se što više približe sportu – rekao je ministar Udovičić i naveo primer košarkaša Nikole Jokića koji je karijeru započeo upravo kroz sistem školskog sporta.

Sekretarka za sport i omladinu Dragana Belojević rekla je da je ovaj sekretarijat dve godine radio na ideji besplatne škole sporta.

– Pilot projekat započeo je prošle godine u Opštini Rakovica, gde je odziv bio veoma dobar. Nažalost, kovid nas je u tom trenutku zaustavio, ali sada smo zaista srećni što se projekat nastavlja jer znamo da radimo pravu stvar. Želim deci da poručim da se igrom dolazi do zvezda, a roditeljima će biti i najjednostavnije da se o svim detaljima raspitaju direktno u školi – rekla je Belojevićeva.

Profesor na Fakultetu fizičkog vaspitanja Dejan Suzović rekao je da je u pilot projektu na opštini Rakovica najviše interesovanja bilo za borilačke sportove, plesove i sportove sa loptom. On je istakao da je za decu važno da se bave bazičnim sportovima poput gimnastike, kako bi se odatle razvijali u drugim pravcima i razvijali motoriku.

Besplatne škole sportova obuhvataju osam sportova: fudbal, košarku, odbojku, rukomet, ritmičku gimnastiku, ples, džudo i atletiku, a za 62.000 dečaka i devojčica časove sporta držaće 96 nastavnika fizičkog i 110 studenata DIF-a.

Izvor: Beograd.rs

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bolje je znanje za 3 ili 4 – nego poklonjena petica

Kada se približi kraj školske godine - na scenu stupa drama oko zaključivanja ocena. Poklonjena, zaslužena - svejedno će se naći u knjižici

Ove godine manje mesta za upis u srednje škole – MALA MATURA 2024

Za upis u srednje škole ove godine će kvota biti nešto veća, jer je smanjen broj mesta u odnosu na prethodnu školsku godinu

Nijedna ćelija u organizmu ne može pravilno da funkcioniše bez dovoljne količine DHA

Vid, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, imunski sistem – doslovno svaka ćelija u našem organizmu zavisi od DHA.

Pravila ponašanja za polaganje MALE MATURE – šta đaci nose, čime pišu i kada moraju stići u školu

Za polaganje male mature osmaci se uveliko pripremaju, a ovo su pravila koja moraju poštovati kada dođe vreme za testove

Mala matura na Viberu – kanal za sve informacije

Od sada informacije vezane za malu maturu i upis u srednju školu mogu se pratiti i preko Viber-a

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img