Za blizance jedan dodatak odmah, a drugi u ratama

Iako su rođeni istovremeno, njihovi roditelji će nadoknadu dobiti po sistemu „prvo i drugo dete”, tako da im pripada 100.000 jednokratno i 10.000 dinara mesečno tokom dve godine a ne 200.000 odjednom

Autor: Katarina Đorđević

Umesto dosadašnjih 39.000 za rođenje prvog deteta, svi roditelji u Srbiji od 1. jula dobijaće 100.000 dinara – zahvaljujući izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Iako je prvobitno bilo planirano da se ovaj iznos podeli na 24 rate, zakonodavac je odlučio da novčanu čestitku roditelji dobijaju u punom iznosu, s obzirom na to da troškovi kada beba dođe na svet iznose najmanje hiljadu evra.

Za rođenje drugog deteta roditelji će dobijati 10.000 dinara mesečno tokom dve godine, za treće dete po 12.000 dinara mesečno deset godina, a za četvrto 18.000 dinara mesečno takođe deset godina. Te mere važiće za svu decu koja su rođena posle 25. decembra prošle godine, kad je Zakon stupio na snagu. S obzirom na to da je roditeljski dodatak mera populacione, a ne socijalne politike, nadležni su odlučili da ovaj novac dobijaju roditelji svakog deteta u Srbiji – bez obzira na prihode koje ostvaruju i imovinu koju imaju. Jedini uslov za ostvarivanje ovog prava jeste redovna vakcinacija dece u porodici i redovno pohađanje pripremnog predškolskog programa, odnosno osnovne škole.

– Prilikom podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak roditelji će se izjasniti da li su redovno vakcinisali svu decu u porodici i da li deca redovno pohađaju školu. Ove činjenice biće proverene i ukoliko se utvrdi da ovi uslovi nisu ispunjeni, neće biti isplate roditeljskog dodatka. Postavljanje uslova za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak nedvosmisleno iskazuje nameru države da vodi brigu o zdravstvenom stanju, kao i o vaspitanju i obrazovanju deteta – objašnjavaju u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pravo na roditeljski dodatak ne mogu da ostvare roditelji koji u momentu podnošenja zahteva žive u inostranstvu, kao i majka novorođenog deteta koja je strani državljanin i koja je isto ili slično pravo već ostvarila van Srbije, odnosno u zemlji čiji je državljanin.

Iako rođenje blizanaca nije svakodnevna pojava, jer statistika svedoči da oni dolaze na svakih 70 porođaja, zakonom je predviđeno da se blizanci smatraju „kao prvo i drugo dete”, iako su istovremeno rođeni, pa im pripada 100.000 jednokratno i 10.000 dinara mesečno tokom dve godine. Srećni roditelji trojki dobiće jednokratni novčani iznos od 100.000 dinara i 12.000 dinara tokom deset godina.

Ako blizanci stignu u porodicu u kojoj već postoji jedno dete, mame i tate dobijaće roditeljski dodatak za drugo i treće dete, odnosno – 10.000 mesečno tokom dve godine i 12.000 dinara tokom deset godina. Ako „roda donese” dve bebe istovremeno u porodicu gde su već rođena dva deteta, plan je sličan – roditelji će tokom deset godina dobijati 30.000 dinara, odnosno zbirni iznos dodatka koji se prima za treće i četvrto dete.

Izvor: Politika

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Kako da upravljate svojim finansijama – ako vam to nije jača strana

Donosimo nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći da upravljate svojim finansijama - ako vam to inače ne ide od ruke

Uputstvo za popunjavanje LISTE ŽELJA – mala matura 2024

Popunjavanje liste želja prethodi upisu u željenu srednju školu - pročitajte uputstvo koje olakšava ispunjavanje svih koraka

Raspoređivanje učenika za upis u srednje škole – video uputstvo

Upis u srednju školu sledi nakon popunjavanja liste želja i nakon raspoređivanja učenika na osnovu lista opredeljenja

KONAČNI REZULTATI ZAVRŠNOG ISPITA – mala matura 2024

Na zvaničnom portalu Moja srednja škola objavljeni su konačni rezultati završnog ispita

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img