„Zaljubite“ decu u nauku: Vodič kroz 5. Noć istraživača

Peta Noć istraživača, u petak 26. septembra, okupiće stotine naučnika-istraživača i znatno više posetilaca svih uzrasta i to širom Srbije – u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Ćupriji, Zrenjaninu, Pančevu, Jagodini, Svilajncu… Da bi se afirmisala nauka i istraživači i kako bi se mladi podstakli na istraživačko-naučnu karijeru, Noć istraživača će u Beogradu, od […]

Peta Noć istraživača, u petak 26. septembra, okupiće stotine naučnika-istraživača i znatno više posetilaca svih uzrasta i to širom Srbije – u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Ćupriji, Zrenjaninu, Pančevu, Jagodini, Svilajncu…

Da bi se afirmisala nauka i istraživači i kako bi se mladi podstakli na istraživačko-naučnu karijeru, Noć istraživača će u Beogradu, od 17 sati do 23 sata biti održana na sledećim lokacijama: RK Nama, Trg republike, duž cele Knez Mihailove ulice, Francuski institut, Pedagoški muzej, Studentski park, Dvorište Rektorata Univerziteta u Beogradu, Galerija fresaka, kao i Ušće šoping centar. Svi sadržaji u Noći istraživača su besplatni.

Prostorije bivše RK Nama (Knez Mihailova 5) biće pozornica za brojne naučne ludorije, razmenu recepata za zaljubljivanje u biologiju, matematiku ili robotiku, ali i za nesvakidašnja druženja s naučnicima. Vrata će biti otvorena od 17 sati pa sve do 23 sata, do kada će moći da se obiđu postavke „Ljubav na prvi ogled“ i „Recepti za zaljubljivanje“, koje će na najzanimljiviji način zainteresovati posetioce za različite naučne oblasti i razjasniti mnoge ljubavne probleme.

Na istom mestu od 20 do 21:30 okupiće se desetak naučnika-istraživača koji na Noć istraživača dolaze s namerom da s posetiocima razmene svoja naučna i zabavna iskustva u „Sastancima na brzaka“. RK Nama takođe je lokacija Naučno-istraživačke bine, na kojoj će se od 17:30 sati smenjivati naučnici koji će kroz razgovore s moderatorom pustiti posetioce da zavire u njihov naučni i privatni svet. Osim naučnika, ka ovoj bini posetioce će privući i kratki naučni filmovi i serije koji se u Bioskopu-mikroskopu prikazuju u dva termina, od 17:30 i od 18:15 sati.

Trg republike biće mesto za rasplamsavanje naučnih strasti, jer će u okviru postavki „Rasti uz naučne strasti“ naučnici, ovoga puta u ulozi kustosa izložbi, dočarati radoznalima na koji se sve to način oni izlažu ekstremnim naporima i rizicima, ne bi li naukom promenili svet. Istovremeno na Trgu republike od 18 sati na svaki sat izvodiće se i predstava „Uključeni u istoriju svoje zemlje“ koja će mališanima i njihovim roditeljima približiti naše velikane Đorđa Stanojevića i Nikolu Teslu.

Duž cele Knez Mihailove ulice od 17 do 20 sati najmlađi istraživači imaće priliku da se upuste u jedinstveni „Lov na blago“. Nakon što pronađu mapu s blagom, kroz nekoliko tajnih lokacija u Knez Mihailovoj, uz rešavanje zabavnih naučnih zadataka, oni najuspešniji na kraju će doći do pravog (naučnog) blaga.

U Francuskom institutu (Knez Mihailova 31) od 17 sati do 22 sata posetioci će moći da upoznaju naučnike u privatnom životu kroz izložbu naučnih selfi fotografija ili pak kroz druženje s naučnicima i odmeravanje umova i snaga u igranju praistorijskih društvenih igara.

U Biblioteci grada Beograda (Knez Mihailova 56) od 17 do 22:30 sati biće postavljena laboratorija koja podseća na vremeplov sa svim instrumentima i aparatima kojima su se naučnici kroz prošlost služili da dođu do velikih otkrića.

U Pozajmnom odeljenju Biblioteke od 17 do 20 časova diskutovaće se o nauci u fikciji, a tom prilikom mladi istraživači predstaviće vam naučni svet iz litarature i filmova, uz neizostavne preporuke za čitanje i gledanje.

Pedagoški muzej (Uzun Mirkova 14) biće pretvoren u malu kulinarsku radionicu, u kojoj će od 17 sati do 22 sata posetioci prisustvovati postavci „Kuvajte sa naučnicima“, ali i učestvovati u njoj. S druge strane, „Nauka u dnevnoj sobi“ biće postavljena od 16 do 20 sati u Galeriji fresaka (Cara Uroša 20), gde će posetioci moći da vide kako je to nauka izmenila prostor u kojem provodimo najveći deo dana. Dvorište Rektorata Univerziteta u Beogradu samo ove večeri postaće Reciklažni kvart, gde će biti razotkrivene sve tajne reciklaže, a uz pomoć reciklažnog otpada koji donesu posetioci svi zajedno praviće najdivnije nove stvari.

Studentski park u Noći istraživača postaje poligon za istraživačke avanture, pa će se sve od 17 pa do 22:30 sati tu odvijati upravo „Velika naučna avantura“ u kojoj će posetioci moći da se vrate u doba dinosaura ili Da Vinčija, da glume Indijanu Džonsa, stare Egipćane, srpske etnologe ili prave detektive…

Od Studentskog trga do Slavije u Noći istraživača saobraćaće i pravi naučni autobus! Umesto popularne trolejbuske linije 22L, na ovoj liniji kretaće se od 16 do 22 sata naučni autobus, a svi koji zakorače u ovo neobično prevozno sredstvo imaće priliku da upoznaju slavne naučnike koji su obeležili vekove za nama.

Od ove godine Noć istraživača širi se i na drugu obalu Save, pa će tako u Ušće šoping centru od 17 sati do 22 sata biti organizovani programi namenjeni našim najmlađim posetiocima. Uz posebno osmišljen program „Mališani-velikani“, oni će otkriti nova lica matematike, fizike i hemije, talasaće mora i pomerati planine, sklopiće svoje prve prave piko-robotiće i naučiti kako da naučna znanja primene u svetu oko sebe.

Poseban kuriozitet ovogodišnje Noći istraživača jeste naučni album sa sličicama „Odlepi na nauku“. Prvi album te vrste koji predstavlja srpske naučnike i njihova dostignuća podeljen je u tiražu od 3.000 primeraka, a besplatne sličice svi zainteresovani mogu da pronađu u RK Nama, na promo-pultu u Knez Mihailovoj ulici i u Ušće šoping centru.

Koordinatori pete beogradske Noći istraživača su Festival nauke Beograd i Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu, a partneri Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ Univerziteta u Beogradu, Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu i Institut Mihajlo Pupin.

Noć istraživača je prvi evropski projekat koji je realizovan iz programa “Horizont 2020” koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru podprograma Marija Sklodovska Kiri.

Vidimo se 26. septembra – Istražimo noć!

 

Izvor: B92

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img