Zamotavanje bebe kao recept za smirivanje i bolji san

Drevna tehnika umotavanja bebe tako da je ne ometaju sopstveni refleksi ponovo postaje sve popularnija među roditeljima.

Swaddling, kako ovu tehniku nazivaju na engleskom jeziku, podrazumeva zamotavanje ili povijanje nemirnih, prestimulisanih ili beba kako bi im se produžilo vreme spavanja. Umotavanje beba u tkaninu kako bi im se ograničili pokreti ruku i nogu poznato je od davnina i omogućava da se bebe osećaju mirno i sigurno kao u majčinom stomaku. Iako mnogi veruju da se beba na taj način osjeća sputano, ipak je to imitiranje uslova na koje je navikla u materici.

Stručnjaci sajta BabyCenter.com preporučuju da se novorođenčad postave na ćebence ili drugu elastičnu pamučnu tkaninu u obliku kvadrata na ravnoj podlozi i to u poziciji dijamanta, odnosno s presavijenim gornjim vrhom. Bebin vrat treba da bude položen na presavijenu gornju ivicu ćebenceta.

Najlakše je početi s leve strane i bebinu desnu ruku ispružiti i zamotati tako da bude sa strane njenog tela. Levi ugao prebaci se preko ramena i čvrsto podvuče ispod tela. Zatim treba izravnati levu bebinu ruku i donji deo ćebenceta prebaciti preko desnog ramena, dok se ostatak tkanine spusti do bebinih grudi i držeći tkaninu na grudima treba prebaciti zadnji ugao preko bebinog tela. Kraj dobijenog kaiša zataknuti za prednji dio ili zavezati kao kaiš ako je dovoljno velik.

Ovo je jedan od nekoliko načina swaddlinga, a na internetu je mnoštvo videa koji vam mogu pomoći da vizualizujete ovaj proces.

Naravno, uvek treba da imate u vidu da beba pre povijanja mora biti suve pelene i sita, a povijanje treba da bude dovoljno čvrsto da se ne odmota, dok istovremeno treba dapostoji dovoljno mesta za njene noge, odnosno slobodno micanje kukovima. Zamotavanje na ovaj način može pomoći i u borbi sa grčevima, a uvek vodite računa da bebi nije prevruće. Ako nakon povijanja bude pokazivala znake opiranja i nezadovoljstva – odustanite, jer svaka beba je drugačija i gode joj različite stvari.

Izvor: Klix.ba

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img