Zdrav dečiji osmeh kao blago

Jedna od higijenskih navika koju deca najteže prihvataju je sasvim sigurno pranje zuba. Naspram svih drugih obaveza koje se nekako mogu učiniti zanimljivim, kao što su tuširanje ili  kupanje, oralna higijena je bila uvek nešto dosadno… Nešto što se prosto mora, i samim tim nije zanimljivo. Deci je teško da shvate značaj neke navike koja […]

Jedna od higijenskih navika koju deca najteže prihvataju je sasvim sigurno pranje zuba. Naspram svih drugih obaveza koje se nekako mogu učiniti zanimljivim, kao što su tuširanje ili  kupanje, oralna higijena je bila uvek nešto dosadno… Nešto što se prosto mora, i samim tim nije zanimljivo.

Deci je teško da shvate značaj neke navike koja je dobra za zdravlje. Zdravlje je za njih imaginaran i dalek pojam, posebno zdravlje zuba. Roditelji se dovijaju na razne načine da ih nauče značaju pranja zuba, pribegavaju raznim pričama o”crvićima” i njihovim “kućama” koje su oni u stanju da naprave na dečijim zubima ako se redovno ne peru. Svojevremeno je jedno dečije pozorište imalo predstavu Karijes i Baktus na opštu radost roditelja, i može se kazati iz iskustva onih koji su je pogledali da je njen uticaj bio pozitivan na malu publiku. Ali, opet pitanje je večno: Kako ih naučiti dobroj oralnoj higijeni?

Nekoliko značajnih faktora utiču na formiranje zdravih navika kod dece kada je higijena usta i zuba u pitanju. Između ostalog važno je decu naučiti i navići na zdravu ishranu. Izbegavanje ili ograničeno konzumiranje njihovih omiljenih slatkiša samo je jedan od važnih preduslova za zdrave zube i desni. Svi znamo značajnu razliku u ustima nakon pojedene jabuke ili šargarepe i nakon bilo kog slatkiša koji se lepi za zube i za kojim izostaje osećaj svežine kao nakon pojedenog voća. Ako im od malena bude ponuđeno, umesto mnoštva slatkih prerađevina, sveže voće i povrće, na dobrom smo putu da će oni te navike usvojiti i negovati.

Naporedo sa zdravom ishranom, važno mesto zauzima i dobra i odgovarajuća četkica za zube. Ona je osnovno i najvažnije sredstvo za zdrave zube. Kako bi bila od koristi potrebno je da zadovolji par uslova. Sem što treba da odgovara uzrastu, i da je kvalitetna, ne sme, posebno ne za decu, biti pretvrdih vlakana, jer tako može da izazove dodatna oštećenja desni i neprijatnosti za dete koje taj posao, pranja zuba treba da zavoli, a ne da smatra za nešto što boli. Čim se vlakna i najmanje deformišu usled pritiska tokom pranja, preporuka je stomatologa, vreme je za zamenu četkice. Pošto deca nisu tako snažna i vlakna mogu da ostanu kao nova duži vremenski period, na roditeljima je da vode računa o tome kada je pravo vreme za novu četkicu. U tom mlađem uzrastu dobra četkica može da posluži mesec do dva, nakon toga je već potrebno zameniti je novom. Stara, dotrajala četkica koja je možda leglo bakterija (kojih je u ustima u izobilju)može da napravi više štete nego koristi.

Decu je potrebno od malih zuba naučiti i pravilnim pokretima prilikom pranja. Zubi se peru onako kako rastu. Na detinjem jeziku stomatolozi su to preveli da se gornji zubi peru kako kiša pada, a donji kako trava raste. Svaka druga tehnika može da ozledi desni i da ne dovede do potpunih uklanjanja nečistoća.

Odmah treba napomenuti i to da je zubna pasta takođe bitan faktor za zdravlje usta i zuba. Kao i da se značajno razlikuje pasta za odrasle od paste za decu, kao i što se uostalom razlikuje i sastav mlečnih i stalnih zuba.

Jedna od grešaka koju roditelji prave je nepotpuna briga o mlečnim zubima, jer se oni, kao privremeni, vrlo često smatraju ne tako bitnim. Upravo ovo pogrešno stanovište dovelo je do sve češće potrebe za protezama koje nisu omiljene među decom. Prevremenim ispadanjem mlečnih zuba usled kvarova, stalni zubi su skloni krivljenju, rotiranju i drugim deformacijama tokom rasta, čime se ulazi u začarani krug odlazaka kod zubara i nošenja proteze.

Dobra higijena usta može sprečiti značajne komplikacije, uštedeti i vreme potrošeno na odlaske kod zubara ali i novac. Ipak, ni namerno izbegavanje zubara, čak i kada je sve u redu, nije za preporuku, jer deci treba usaditi i tu naviku – odlazaka na kontrole, jer mi sami nismo u stanju da ustanovimo kvar dok zub ne zaboli. A deca treba da se upoznaju sa svojim izabranim stomatologom i da ne vide u njemu nekoga kod koga se ide samo kada zaboli.

Deca počinju da gube prirodnim tokom mlečne zube pre polaska u školu, i taj proces promene najčešće se završava do 12. godine života. Tada nam priroda daje drugu šansu, da pravilnom negom i dobrom higijenom ispravimo eventualne propuste sa mlečnim zubima.

dent a dent kids

U novoj kolekciji kozmetičke kuće Lilly drogerie, možemo pronaći sve što je neophodno za zdrave zube i desni. Atraktivnim ambalažama (što je deci bitno), vrhunskim kvalitetom i pristupačnim cenama,  napravili su proizvode koje će deca voleti i rado uvrstiti u svoja omiljena kozmetička sredstva. A ono što je roditeljima bitno – da uz kvalitet i dopadljivost dobiju mogućnost da poštuju savete stomatologa i na svaka dva meseca promene četkicu svom detetu – jer ovaj brend to cenom omogućava. Svi proizvodi Dent-a-dent Kids namenjeni su deci starijoj od 4 godine.

dent-a-dent_kids_cetkica_za_zube_za_decake_461

Dent-a-dentA Kids četkica za zube

Dent-a-dent Kids četkice predstavljaju proizvode iz Dent-a-dent linije proizvoda namenjene vašim mališanima. Sa kratkim delom za pranje zuba, ove četkice su naročito pogodne za mala dečja usta. Pored toga, četkice poseduju zaobljena vlakna koja su savršena za pranje zuba, obloženu glavu koja štiti dečje desni kao i neklizajuću dršku sa otiskom za palac koja je idealna za decu stariju od 4 godine.

dent-a-dent_kids_pasta_za_zube_50ml_500

Dent-a-dent Kids pasta za zube 50ml

Pruža efikasnu zaštitu i profilaksu za nežne dečje zube. Kalcijum laktat obogaćuje zube kalcijumom i jača zubnu gleđ, dok natrijum monofluorofosfat sprečava nastanak karijesa. Sa ukusom su tropskog voća.

Znamo da je sa emotivne strane gledano, iz ugla roditelja,  najskuplja stvar na svakom detetu njegov osmeh, zato uz pravovremenu negu i odgovarajuće proizvode treba dati sve od sebe da tako i ostane. Malo je potrebno da se sva naša deca uvek smeju zdravim i blistavim osmesima.

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img