Kako vaspitavati tuđu decu a ne ostati bez prijatelja?

Male su šanse da vaspitavate na isti način kao vaši prijatelji, i to dete će početi da radi stvari koje vi ne dozvoljavate. Da li reagovati i rizikovati da pokvarite odnose sa detetovim roditeljima? 

Kada imate prijatelje sa decom, samo je pitanje vremena kada će se ta deca zadesiti u vašoj nadležnosti. A tada lako može doći do problema. Male su šanse da vaspitavate na isti način kao vaši prijatelji, i to dete će početi da radi stvari koje vi ne dozvoljavate. Da li reagovati i rizikovati da pokvarite odnose sa detetovim roditeljima?

„Niste obavezni da dozvoljavate tuđoj deci da jurcaju po vašoj kući samo zato što to nisu vaša deca,“ kaže dr Leri Koen, autor knjige „Razigrano roditeljstvo“ i dodaje: „Vaše stvari mogu da stradaju, vaša deca da se povrede, pa se vi itekako pitate,“ objašnjava on.

Koen je zagovornik upozorenja  – ali ne deci, već njihovim roditeljima. Dakle, smatra da prilikom preuzimanja odgovornosti za tuđu decu treba da naglasite njihovim roditeljima da će klinci morati da poštuju vaša pravila.

Razlog zbog kog se obično ne vodi ovakav razgovor prilikom preuzimanja brige o tuđem detetu je podsvesno uverenje obe strane da imaju ista pravila. Vi jeste prijatelji i međusobno se cenite, ali to ne znači da imate isti pristup disciplinovanju i vaspitanju. Prijatelji obično međusobno pričaju o anegdotama sa decom ili njihovim uspesima, ne i o svojim kućnim pravilima ponašanja. Zbog toga može doći do nezgodnih nesporazuma. Da bi se oni sprečili, treba biti iskren i direktan odmahna početku.

Tražite ali ne kažnjavajte

Važno je napraviti razliku između traženja od tuđe dece da poštuju vaša pravila s jedne, i njihovog kažnjavanja s druge. Najbolje je da kaznu prepustite njihovim roditeljima. Trenutak kad roditelji preuzimaju svoju decu je prilika da sa prijateljima porazgovarate o eventualnim problemima oko primene pravila. To je odlična prilika da se obe roditeljske strane osete kao „tim“ koji zajednički rešava logističke probleme.

Jedno je sigurno – ni biti roditelj sopstvenom detetu nije lako i greške su neizbežne. Ne očekujte zato ni da ćete prema tuđem detetu biti bezgrešni, niti se opterećujte time, poručuje Koen.

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img

Najnovije

13. maj 1980. Bio je utorak – imali smo 18 godina, tek…

Rock & roll je bio svuda oko nas, mirisalo je na novi val i vuklo na ples. Mogao si izgledati kako hoćeš, ići gde hoćeš, raditi šta hoćeš – naravno u spektru ponuđenog. Bili smo mangupčići, ali svetlosnim godinama daleko od ičeg nalik kriminalu.

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img