Osnova komunikacije potiče iz porodice

Onako kako mi naučimo da komuniciramo sa decom, tako će naša deca komunicirati sa svojom publikom i predstavljati sebe.
Hajde da pričamo o PR-u: Dragana Nikolić

Porodica je srž i baza svega, pa i komunikacije. Onako kako mi kao roditelji naučimo da komuniciramo sa svojom decom, to će biti odraz i ogledalo njihove komunikacije sa svojim okruženjem. Šta je to okruženje naše dece? To su drugari, škola, razne školice koje pohađaju… i sve to je u stvari publika. Jednostavno, u savremenom svetu u kakvom živimo imamo savremenu decu, i takoreći svi mi imamo neku svoju publiku kojoj se svakodnevno obraćamo. Onako kako mi naučimo da komuniciramo sa decom, tako će naša deca komunicirati sa svojom publikom i predstavljati sebe.

Lepa reč i gvozdena vrata otvara

Šta je najvažnije u našoj komunikaciji sa decom? To je način ili ton kojim se obraćamo deci u različitim situacijama. To, na primer, može biti dogovaranje ili pregovaranje oko ispunjenja nekih njihovih želja. Treba da imamo na umu da se uvek sve svodi na to, da onako, kako su deca naučila da komuniciraju sa nama – na takav će način komunicirati i sa svojim okruženjem. Jako je važno da se deci pojasni da postoji razlika između formalne i neformalne komunikacije. Roditelji se većinom trude da uče decu formalnoj komunikaciji i to većina smatra neizostvanim delom vaspitanja. Mnogi, međutim, zaboravljaju značaj neformalne komunikacije. Neformalna komunikacija je preduslov za pravilnu formalnu komunikaciju. Kada dete nauči da u neformalnim prilikama lepo razgovara i kada nauči da argumentima i poštovanjem druge strane može da zadovolji određeni cilj i potrebu zbog koje je komunikacija započeta, to je onda velika stvar i takvom detetu formalna komunikacija neće predstavljati problem. Ja sam sa svojom decom dosta radila na svemu ovome.

Evo primera: moja ćerka, koja ima 11 godina, mi je nedavno izložila problem da joj se časovi tenisa preklapaju sa drugim obavezama. Ja sam kao roditelj pozvala trenera i obavestila ga o tome i zamolila da nam ponudi nove termine i moja ćerka je slušala naš ragovor. Posle završenog razgovora ćerki sam rekla da ona nastavlja dalju komunikaciju sa trenerom oko izbora termina koji njoj odgovaraju. Ona nije bila zadovoljna mojom odlukom. Nizali su se izgovori: „kako ću ja to“, „ja sam još mala“, „ja to ne mogu“. Uprkos svemu, pustila sam svoje dete da pregovara i da ona sama na osnovu svojih obaveza dogovori termine koji njoj odgovoraju, te da nauči sama da organizuje svoje vreme. Rezultatom tog pregovaranja sam bila veoma zadovoljna zato što su postigli dogovor, a naročito sam bila srećna kako sam videla svoje dete koje je bilo veoma ponosno što je samo uspelo da pravilnom komunikacijom  reši problem.

Komunikacija i društvene mreže

Kada pričamo o društvenim mrežama i o aplikacijama kao što su viber, whatsapp, većina roditelja odmah reaguje tako da ne dozvoljava detetu korišćenje ovih aplikacija, i sve to najčešće zbog straha od različitih vrsta zloupotreba koje mogu da se pojave. Hajde da objasnimo detetu  koje su to zloupotrebe, i za šta se koriste ove aplikacije. To su jednostvano sredstva za brz protok informacija, poruka, obaveštenja. Svedoci smo sve češće upotrebe vibera u poslednje vreme, otkako je škola krenula onlajn zbog pandemije korona virusa. Zato treba da naučimo decu kako da pravilno koriste ove aplikacije, kako da pravilno napišu poruku, obaveštenje, kako glasi poruka upućena drugu a kako glasi poruka upućena nastavniku, profesoru. Ovde nam je važna ona podela s početka teksta – razumevanje formalne i neformalne komunikacije, i da obe vrste komunikacije, ako se pravilno koriste, mogu da nas predstave prema našem okruženju ili publici na pravi način.

Iz svega ovoga shvatamo koliki je značaj komunikacije, zato hajde da naučimo da komuniciramo sa  svojom decom i da im pokažemo kako da sebe predstave u najboljem svetlu.

 

Autor: Dragana Nikolić, Dipl. Ecc. Spec. PR

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img

Najnovije

13. maj 1980. Bio je utorak – imali smo 18 godina, tek…

Rock & roll je bio svuda oko nas, mirisalo je na novi val i vuklo na ples. Mogao si izgledati kako hoćeš, ići gde hoćeš, raditi šta hoćeš – naravno u spektru ponuđenog. Bili smo mangupčići, ali svetlosnim godinama daleko od ičeg nalik kriminalu.

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img