DEVOJČICE I MAME – OPREZ! Fileri i botoks često “skuplje”koštaju!

Sa razvojem estetske medicine, razvijaju se i procedure kojima se uklanjaju tragovi starenja - na bezbolan i bezbedan način. Napredovanjem tehnologije sve je više aparata i lasera pomoću kojih se koža regeneriše i kojima se sinteza kolagena maksimalno stimuliše. 

Fileri i botoks su postali posebno popularni poslednjih nekoliko godina. Ono što se često primeti u radu sa pacijentima je sve veća potreba mladih ljudi, pre svega devojčica koje su povučene trendom i dostupnošću svih informacija, da promene nešto na svom telu-ponekad po svaku cenu. Često su roditelji ti, koji, u fazi očaja, udovoljavaju svakom prohtevu – i to sve zbog nedostatka informacija.

ŠTA JE USTVARI ANTIAGING MEDICINA?

Grana medicine koja se bavi pronalaženjem i izvođenjem procedura u cilju uklanjanja tragova starenja naziva se antiaging medicina. Procedure mogu biti invazivne i neinvazivne, odnosno hiruške i one, malo manje agresivne, pomoću kojih dolazimo do željenih efekata. Upravo ona, gore spomenuta masovnost preparate i procedura, čini da se u praksi javlja sve veći broj problema koje mogu uticati na zdravlje pojedinca, a da ne govorimo o trajnim komplikacijam koje zaostaju ceo život. 

Preparati koji se najčešće upotrebljavaju kao neinvazivne procedure su hijaluronski fileri i botoks.

Hijaluronski fileri predstavljaju preparate gelaste formacije koji su sterilni, sačinjeni od hijaluronske kiseline koja predstavlja komponentu koja se inače nalazi u našoj koži. Pomoću njih može se postići volumen u određenoj regiji lica, korigovati male “nesavršenosti” na brz i bezbolan način.

Osim hijaluronskih filera, aplikovanje botulinskog toksina je procedura koju je većina žena probala do sad. Male koncentracije dovode do relaksacije mišićne muskulature i redukcije bora na čelu, okoloočne regije i drugim delovima lica. 

Foto: Freepik

ŠTA SU ONDA KOMPLIKACIJE?

Bez obzira na bezbednost preparata i procedura u praksi ipak nije tako.

Sve je više promotera ovih tretmana od strane kozmetičara i osoba koji ne poseduju dovoljno znanja o anatomiji tela i toka lečenja. Bezbroj komplikacija napravljeno je usled pogrešnog aplikovanja hijaluronskih filera koje su dovele do nekroze, pa čak i gangrene dela lica, nosa… čak i do pojave slepila jer se injektovalo na pogrešnom mestu. Naruženost u vidu pada kapka ili paralize dela lica su komplikacije koje će proći nakon nekog vremena a u vezi su sa nestručnim aplikovanjem botulinskog toksina. Napredovanjem tehnologije dovelo je do razvoja moćnih, medicinskih lasera kojima se mogu lečiti određena dermatološka stanja ali je takođe, sve češća pojava kopija tih istih uređaja kojima nije dokazana bezbednost. Da ne govorimo o ilegalnim preparatima hijaluronskih filera i botoksa koji se prodaju na crnom tržištu i koji dovode do pojave ozbiljnih alergijskih reakcija. Činjenica je da su primamljiviji jer koštaju trostruko manje.

specijalizantkinja dermatovenerologije, dr Srna Božić

ŠTA JE ČINITI?

Estetske procedure su bezbedne ukoliko se aplikuju u zdravstvenim ordinacijama i od strane lekara koji su sertifikovani za određene procedure. Lekar je dužan da, nakon anamneze i pregleda svakog pacijenta proceni potencijalne kontraindikacije za dati tretman. Ako ih nema, pristupa se procedurama. Tako je u svim granama medicine, pa i u estetskoj. Procedure se izvode u uslovima u kojima se poštuje sterilnost preparata i svih stvari koje dolaze u dodir sa telom. Često sledi pitanje, kada je pravo vreme da se započne sa procedurama? Stavovi su različiti, ali ono što je sigurno, jeste da kolagen počinje da se umanjuje krajem dvadesetih i početkom tridesetih godina – što znači da pre toga izlaganje ovim tretmanima nije potrebno. 

Ne treba se bojati efekta i procedura koje nudi antiaging medicina, ali je od velike važnosti da se to obavlja u savršeno bezbednim uslovima, jer na kraju, može koštati mnogo skuplje! 

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img

Najnovije

13. maj 1980. Zbog Tita zamalo da nemamo matursko veče

Rock & roll je bio svuda oko nas, mirisalo je na novi val i vuklo na ples. Mogao si izgledati kako hoćeš, ići gde hoćeš, raditi šta hoćeš – naravno u spektru ponuđenog. Bili smo mangupčići, ali svetlosnim godinama daleko od ičeg nalik kriminalu.

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img