Besplatne projekcije crtaća o Pupinu

Besplatne projekcije animirano-dokumentarnog filma „Mihajlo Idvorski Pupin – put ka svetlosti“ biće upriličene u 15 gradova i opština u Srbiji.   Udruženje građana „Moj Heroj“ pokrenulo je projekat animirano-dokumentarnog filma „Mihajlo Idvorski Pupin – put ka svetlosti“ sa ciljem da obeleži nekoliko Pupinovih jubileja i inspiriše ljude da pronađu deo Pupina u sebi. Udruženje je, […]

Besplatne projekcije animirano-dokumentarnog filma „Mihajlo Idvorski Pupin – put ka svetlosti“ biće upriličene u 15 gradova i opština u Srbiji.

 

Udruženje građana „Moj Heroj“ pokrenulo je projekat animirano-dokumentarnog filma „Mihajlo Idvorski Pupin – put ka svetlosti“ sa ciljem da obeleži nekoliko Pupinovih jubileja i inspiriše ljude da pronađu deo Pupina u sebi.
Udruženje je, kako navode, do sada ugovorilo saradnju sa preko 15 gradova i opština u Srbiji i 30 u Republici Srpskoj kojima će bez nadoknade dati pravo na emitovanje i koje će organizovati besplatne projekcije filma.

Prva besplatna projekcija održaće se u Kulturnom centru Novog Sada 1. novembra, a konferencija za medije o projektu u utorak 7. oktobra u KC Novog Sada.

Kako je Tanjugu rekao Sada Sajko iz Udruženja „Moj Heroj“, ideja je bila da naprave film koji će svojom estetikom da privuče starije osnovce i eventualno srednjoškolce, a svojim scenarijom da inicira razgovor o vrlini i Pupinovim životnim pobedama u kafanskim krugovima, pijaci, redu za banci…. Cilj nam je da film inspiriše i podstakne ljude da pronađu neki deo Pupina u sebi – bilo borca, naučnika, diplomatu, oca, dobrotvora, pedagoga…bilo šta, a on je u svakom od tih segmenata bio baš Heroj, dodao je Sajko.

Naslov filma inspirisan je Pupinovom rečenicom da ide u svet da otkrije odgovor na pitanje „Šta je svetlost“. Naracija je zapravo njegov monolog u kojem kroz film on putuje tragajući za odgovorom. I od Makvel-Faradejeve teorije kako je svetlost vidljivi spektar EM zračenja, Pupin pred kraj života zaključuje da je svetlost zapravo duhovna, nematerijalna kategorija i postaje pionir idealizma u američkoj nauci, rekao je on.

 

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Kod kuće se opuštamo i postajemo svoji – u najgorem izdanju. Za koga da se sređujemo? Za partnera, decu, mačku?

I tako, godinama, polako se pretvaramo u ljude koje ni sami ne bismo želeli da sretnemo na ulici.

Stigla REŠENJA TESTA IZ MATEMATIKE – proverite tačne odgovore

Nakon polaganja testa iz matematike u okviru male mature, đaci su samo na korak do kraja - sutra test iz izbornog predmeta

Važno za srednjoškolce: Kada će početi da se polaže DRŽAVNA MATURA

Odlagana iz tehničkih razloga, državna matura će se ipak polagati nakon probne verzije

Zar je moguće da su u ovoj državi konji plaćeniji od učitelja?

Priprema za život se ne može dešavati u zatvorenim sobama zvanim učionica, ako nam je iskreno stalo do škole po meri deteta

Za dobrotu je potrebna samo prilika koju treba iskoristiti (VIDEO)

Jedna sitnica može probuditi dobro u svakom čoveku, potrebno je samo prepoznati priliku i učiniti dobro delo

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img