Crveni meteo-alarm za naredne dane – pročitajte šta to znači

Samo što je stiglo leto - temperature već tropske zbog čega stručnjaci najavljuju da će na snazi biti crveni-meteo alarm

Već prvih letnjih dana na teritoriji naše zemlje biće izrazito visoke temperature, zbog čega će na snazi biti crveni meteo-alarm. Velike vrućine podjednako mogu biti opasne kako za stariju populaciju, tako i za one najmlađe.

Šta znači crveni meteo-alarm?

Crveni-meteo alarm, kako navode iz RHMZ-a, znak je da su prognozirane naročito opasne vremenske pojave, kao što je visoka temperatura koja može biti veoma opasna po bezbednost ljudi i životinja.

Toplotni talas će narednih dana doneti temperature i do 40 stepeni u većem delu naše zemlje.

Saveti za bezbednost tokom najtoplijih dana

Izbegavajte boravak na otvorenom tokom najtoplijeg dela dana – bez obzira na to da li ste blizu nekog kupališta, na odmoru ili kod kuće, na poslu – izbegavajte da u periodu od 10 do 17 časova boravite napolju. To je period dana kada je temperatura najviša, te je i opasnost od toplotnog udara, sunčanice ili dehidratacije veoma visoka.

Adekvatna odeća i osveženje – ako ipak izlazite napolje tokom dana potrudite se da budete adekvatno obučeni. Lagana odeća, tanki, prirodni materijali, šešir, naočare za sunce – to je preporuka kako biste se osećali što prijatnije.

Osim odeće, veoma je važno da uz sebe imate i prikladno osveženje – flašicu vode, kao i užinu – nešto lagano što će vam dati dovoljno snage da obavite šta je potrebno dok ste napolju. Uz to bi bilo dobro da sa sobom ponesete obične i vlažne maramice kako biste se osvežili, kao i lepezu za hlađenje.

Oprez za posebno osetljive grupe

Savet je da se posebno paze osobe sa srčanim oboljenjima kojima velika vrućina može doneti tegobe, kao i asmatičari – koji bi u ranijim jutarnjim satima mogli osetiti blage tegobe, osećaja nemoći i slabosti.

Mala deca i bebe svakako bi trebalo da izbegavaju izlaganje suncu tokom najtoplijeg dela dana, kao i da ostanu dobro hidrirana. Već prve znake pregrevanja trebalo bi smatrati ozbiljnim i preduzeti neophodne mere da dete oseti olakšanje.

Ukoliko smatrate da je dete doživelo toplotni udar – obratite se za stručnu pomoć.

Pročitajte i: Roditelji, OPREZ! – temperatura u parkiranom automobilu na suncu raste velikom brzinom

Redovni obroci, užine i dovoljno vode, kao i oprez tokom najtoplijeg dela dana svakako su najbolji način da se zaštitite i ostanete bezbedni dok traje crveni-meteo alarm.

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img