Da li obavezno plivanje u školama može da spreči davljenje dece po Srbiji?

Gubitak više od desetak dece za samo par meseci govori da među njima ima mnogo neplivača, što iziskuje uvođenje časova plivanja u školama

Od početka kupališne sezone, koja se uskoro završava, u Srbiji se udavilo više od desetoro dece. S obzirom na to da se crni bilans života koja je odnela voda povećava iz godine u godinu, jasno je da naša zemlja među decom ima mnogo neplivača što iziskuje uvođenje obaveznih časova plivanja u osnovnim i srednjim školama.

Da treba razmišljati u tom pravcu, i ponoviti praksu koja je vladala, ili se zadržala u nekolicini škola,  slažu se i nastavnici, a i roditelji koji, i zbog tragedija, ali i osvojenih medalja naših vaterpolista, svoju decu upusuju na ovaj sport. Iz Ministarstva prosvete nismo dobili nikakve odgovore na pitanja u vezi sa ovom temom.

Voda u Srbiji je progutala Katarinu, Nadžmedina, Viktora, Sejdu, Stefana i Nikolu…

Crna serija počela je 7. maja kada se u Dunavu, u Novom Sadu, tokom veslačkog treninga utopila Katarina Kaunović (15), čije je telo izvučeno tek posle 17 dana, 24 maja. Na Ada Huji utopio se Nadžmedin T. (14) 18. maja. Istog dana i na Adi Ciganliji se utopio Viktor. R. (12) čije su telo ronioci sutradan izvukli. Samo dva dana kasnije crna serija nastavljena je u Srbobranu, gde je, takođe, Dunav u Bačkom kanalu, u Nadalju, odneo Stefana Pisarevića (4). Ni poslednji vikend u junu nije ostao bez tragičnih vesti – u Zapadnoj Moravi, u opštini Ljubić kod Čačka, utopio se dečak S. J. (15). Serija je nastavljena 7. jula kada je iz Šumaričkog jezera pored Kragujevca isplivalo telo dečaka od 12 godina.

Posle četiri dana od nestanka 6. septembra u Nišavi je pronađen desetogodišnji Sejde Malićević iz Niša. A poslednja u nizu tragedija koja je postresla Srbiju jeste davljenje braće Stefana (14) i  Nikole (13)u Srebrnom jezeru prošlog vikenda.

Gubitak ovoliko dece za samo par meseci i te kako govori da među njima ima mnogo onih koji ne znaju da plivaju, što iziskuje uvođenje časova plivanja u školama.

Na to je još pre tri godine ukazivao Nacionalni prosvetni savet, čiji je predlog mera predviđa da se uvedu plivanje, pa čak i skijanje. Pominje se i da će osnovci i srednjoškolci imati  po tri časa fizičkog vaspitanja nedeljno i izborni sport, u okviru kog mogu birati i plivanje. Nepoznanica je, međutim, koliko je takvih škola.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

1 Komentar

  1. Ne verujem ce se sistematski uvesti plivanje, posto je u osnovnim skolama u kojima je postojalo, od ove godine ukinuto iako skole imaju svoje bazene. Ima 8-9, takvih skola u BG, treba proveriti kakva je situacija u njima i cija je to odluka. Spominju Ministarstvo…. mislite o tome 😐

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img