Da li obavezno plivanje u školama može da spreči davljenje dece po Srbiji?

Gubitak više od desetak dece za samo par meseci govori da među njima ima mnogo neplivača, što iziskuje uvođenje časova plivanja u školama

IZUZETAK SOMBOR I PANČEVO

Izuzetak su gradovi poput Sombora i Pančeva koji svu svoju decu nauče da plivaju u drugom razredu osnovne škole i to rade sistematski već 40 godina.

Da li postoji šansa da tako bude u svim školama pitali smo Ministarstvo prosvete međutim, nismo dobili odgovore od njih.

Sa druge strane, profesor fizičkog vaspitanja u Desetoj beogradskoj gimnaziji Žarko Maksić, dugodišnji šef spasilačke službe na otvorenim vodama kaže za Telegraf da na uvođenju plivanja, svakako, treba raditi, iako je svestan da je za to potrebno mnogo novca.

– Neke škole, pogotovo, srednje su imale obavezno plivanje. Primera radi Pravno-poslovna škola imala je plivanje na Tašmajdanu, Ugostiteljska i Elektrotehnička  25. maju… Međutim, u osnovne škole treba uvesti program plivanja jer je tu potencijal – kaže Maksić.

KAD SE DECA NAJVIŠE DAVE

On dodaje i u kojoj životnoj dobi se deca najviše dave.

– Najčešće su to deca od 15, 16 godina.

I Dragana Soćanin iz Udruženje “Roditelj” takođe kaže da bi trebalo uvesti obavezno plivanje za osnovce i srednjoškolce ukoliko je to izvodljivo:

– Plivanje je najbolji sport za rast i razvoj deteta.  Imamo reke, nemamo more. Imamo bazene i ne možemo da uskratimo detetu da zna da pliva, treba mu pružiti svaku priliku. Naravno, postavlja se pitanje infratsrukture, dakle, koliko imamo bazena, ko će decu voditi na časove… Mi nemamo infrastrukturu koju, na primer, ima Japan. Kod njih svaka škola ima bazen.

U Srbiji, inače, ima više od 70 bazena, od kojih su dve trećine otvoreni.

Ako uzmemo ozbiljnije procente, na 100.000 stanovnika Srbije imamo JEDAN bazen?!

(Lj. R.)

Izvor: Telegraf

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Biljana Vasić: Zvono za razlaz je pisnulo i sve što je bilo, polako se zaboravlja

I tako do nove oluje, do novih nezananja, do sledećeg zaprepašćenja nad stvarnošću koju živimo, do narednog nagoveštaja da je balon pred pucanjem. A oluje su ćudljive. Nikada se ne zna koja će biti naša...

Danas se obeležava SVETSKI DAN MUZIKE

Svakog 21. juna širom sveta obeležava se svetski dan muzike - umetnosti u kojoj uživamo na razne načine

Crveni meteo-alarm za naredne dane – pročitajte šta to znači

Samo što je stiglo leto - temperature već tropske zbog čega stručnjaci najavljuju da će na snazi biti crveni-meteo alarm

Objavljena rešenja za TEST IZ IZBORNOG PREDMETA – mala matura 2024

Poslednji test koji su mali maturanti polagali bio je iz predmeta koji su sami odabrali

Pratite nas

KOMENTARI

1 COMMENT

  1. Ne verujem ce se sistematski uvesti plivanje, posto je u osnovnim skolama u kojima je postojalo, od ove godine ukinuto iako skole imaju svoje bazene. Ima 8-9, takvih skola u BG, treba proveriti kakva je situacija u njima i cija je to odluka. Spominju Ministarstvo…. mislite o tome 😐

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img