Deca manje čitaju knjige a krivi su odrasli

Deca do 15 godina knjige čitaju manje nego ranije, a za to su odgovorni odrasli koji nisu uporni u naporima da ih motivišu, izjavila je danas Slavica Jagličić, rukovodilac Dečjeg odeljenja Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” u Kragujevcu, koja je jedan od učesnika danas otvorenog trodnevnog Sajma za decu “KG kids fest”.   “Više čitaju polaznici […]

Deca do 15 godina knjige čitaju manje nego ranije, a za to su odgovorni odrasli koji nisu uporni u naporima da ih motivišu, izjavila je danas Slavica Jagličić, rukovodilac Dečjeg odeljenja Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” u Kragujevcu, koja je jedan od učesnika danas otvorenog trodnevnog Sajma za decu “KG kids fest”.

 

“Više čitaju polaznici nižih razreda, odnosno predškolci i učenici od prvog do četvrtog razreda, a stariji nas ređe posećuju”, rekla je Jagličićeva u izjavi Tanjugu i dodala da svetski klasici nisu tražena literatura, već da su to moderne knjige koje govore o aktuelnoj problematici i gde mogu da pronađu neke svoje dileme.

Prema njenim rečima, Dečje odeljenje biblioteke broji oko 3.000 članova, od čega redovno dolazi polovina, što je, kako je ocenila, mali broj imajući u vidu veličinu grada.

“Razlog nije u deci, već u nama odraslima koji smo i dalje zaneti kuknjavom i u tom magičnom četvorouglu, koji čine deca, roditelji, prosvetni radnik i bibliotekar, zakazuju stari, ne deca” ocenila je Jagličićeva.

Ona smatra da stariji ne shvataju koliko je vaspitanje bitno, i kad pokušaju da ih privole da čitaju, a ne ide kako bi hteli, vrlo lako odustaju.

“Upornost roditelja, prosvetnih radnika i bibliotekara koji su dugo i neposredno u kontaktu sa decom, dala bi mnogo bolje rezultate, ali se odrasli opredeljuju pre za kuknjavu, nego za delatnost”, smatra Jagličićeva.

Ukazujući na neophodnost reforme školske lektire, Jagličićeva kaže da deca te knjige uzimaju jer moraju.

“Vrlo nerado uzimaju lektiru, i to ih uzimaju mališani jer je učiteljica rekla da se mora, dok stariji slabije”, rekla je Jagličiheva i dodala da mlađi najradije čitaju “Džeronimo” a tinejdžeri “Ispovest Renison”, “Džudi Blum”.

Dečje odeljenje Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” i tokom sajma besplatno će učlanjivati decu predškolskog uzrasta kao i učenike prvog razreda osnovne škole.

Sajam za decu “KG kids fest” traje do 25. januara, i pored edukativnih programa posetiocima je ponuđeno puno zabave za koje će se, pored ostalih, pobrinuti klovnovi, žongleri, artisti, mađioničari.
Poslednjeg dana sajma biće organizovan dečji maksembal, na kojem će biti proglašena najbolja maska, a biće dodeljene i brojne nagrade.

Na sajmu, za koji je ulaz besplatan, učestvuju i brojne plesne grupe, Dečije pozorište, škole stranih jezika.

(Tanjug)

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bolje je znanje za 3 ili 4 – nego poklonjena petica

Kada se približi kraj školske godine - na scenu stupa drama oko zaključivanja ocena. Poklonjena, zaslužena - svejedno će se naći u knjižici

Ove godine manje mesta za upis u srednje škole – MALA MATURA 2024

Za upis u srednje škole ove godine će kvota biti nešto veća, jer je smanjen broj mesta u odnosu na prethodnu školsku godinu

Nijedna ćelija u organizmu ne može pravilno da funkcioniše bez dovoljne količine DHA

Vid, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, imunski sistem – doslovno svaka ćelija u našem organizmu zavisi od DHA.

Pravila ponašanja za polaganje MALE MATURE – šta đaci nose, čime pišu i kada moraju stići u školu

Za polaganje male mature osmaci se uveliko pripremaju, a ovo su pravila koja moraju poštovati kada dođe vreme za testove

Mala matura na Viberu – kanal za sve informacije

Od sada informacije vezane za malu maturu i upis u srednju školu mogu se pratiti i preko Viber-a

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img