Dečja zadruga: Oni nemaju ni 15 godina, a već su preduzetnici: Prave zdravu hranu, gaje papriku, luk, lavandu, a za rođendane sami osmišljavaju majice i torbe

Jedna od retkih škola u zemlji, bečejski "Petefi Šandor", ima jedinstvenu učeničku zadrugu, a u njoj više sekcija i svaka ih uči preduzetništvu.

Biljana Vučković

Za učenike koji pohađaju Osnovnu školu „Petefi Šandor“ u Bečeju nema zime, i o njihovoj budućnosti, kreativnosti i spremnosti da uče i van školskih klupa pobrinuli su se nastavnici i uprava škole koja im je omogućila da kroz zadrugarstvo nauče mnogo više od školskog štiva.

Jedna od retkih škola u zemlji, bečejski „Petefi Šandor“, ima jedinstvenu učeničku zadrugu, a u njoj više sekcija i svaka ih uči preduzetništvu, omogućava praksu, ali i obezbeđuje finansijsku podršku za uređenje škole i dalji rad.

Pre nekoliko dana organizovana je i svečanost na kojoj su deca simbolično prelomila grančicu i označila otvaranje „Pefi Garden“.

Gabriela Potrebić-Težer, direktorka škole za „Blic“ priča da je zadruga osnovana prošle školske godine u septembru i da u okviru nje svi rade volonterski, a interesovanje učenika je ogromno, toliko veliko da nastavnici jedva postižu sve.

– Učenička zadruga je prvenstveno štamparija, „Pefi Print“, a u okviru nje postoje sekcije „Pefi Food“, „Pefi Garden“, „Pefi Wood“. U štampariji učenici štampaju na majice, na torbe, podloge za kompjuterske miševe, šolje, za hemijske. Tri projekta smo dobili i kupili tri mašine, a sada čekamo i rezultate četvrtog projekta – ponosna je Gabriela Potrebić-Težer.

U okviru sekcije „Pefi Food“, koja je zapravo kuhinja zdrave hrave, deca kao na časovima domaćinstva uče da pripremaju razne ukusne poslastice i zdrava jela. „Pefi Garden“ ili školska bašta je podeljena na novootvoreni deo predviđen za polje lavande, ali i raznog začinskog i drugog bilja, dok u takozvanoj visokoj bašti, učenici imaju kutije i u njima će gajiti paradajz, papriku, luk i druge rasade.

– Nakon što je izgrađena fiskulturna sala, ostao je veliki prostor iza nje koji je bio neuređen i neiskorišćen. Odlučili smo da ga sredimo i zahvaljujući pomoći i saradnji sa drugima koji su prijatelji naše škole, dobili smo veliki i osunčan prostor pogodan za baštu. Lavanda nije zahtevna, a veoma je korisna i učenici mogu mnogo da nauče zahvaljujući sadnji, uzgoju, izradi ambalaže, preradi i drugim aktivnostima. Kada se zasadi plod i čeka rezultat to ih uči strpljenju, zajedništvu, ali i matematici i biologiji. Imaju priliku da sve to vide uživo, a ne samo na slici – kaže direktorka OŠ „Petefi Šandor“.

Ovaj projekat Ministarstva obrazovanja obezbedio im je i novac za realizaciju, ali stručna podrška bečejskim đacima stigla je i od Udruženja baštovana, dok su se alata i rada tokom jesenje sadnje latili u ovoj bašti i učenici koji uče baštovanstvo u srednjoj školi za decu sa smetnjama u razvoju „Bratstvo“.

Rasade su im obezbedili lokalni donatori, a plodnu zemlju, čak 14 kamiona, obezbedili su im prijatelji škole.

– U okviru zadrugarstva đaci su naučili i kako se otvara račun, kako se formira cena, dok „Pefi Wood“, medijska sekcija, snima reklame za proizvode, štampanu robu i drugo i objavljuje je na Jutjubu. Zadruga je u svakom smislu pokrivena od početka do kraja i naša deca su već sada mali preduzetnici, i uživaju u tome – kažu u školi.

Za lavandu će sami štampati ambalažu i praviće razne proizvode, a kako često organizuju i prodajne vašare, za koje je uvek veliko interesovanje roditelja i sugrađana, sigurno će dobro proći i na tržištu.

Na poslednjem, „Jesenjem vašaru“, dobili su zahvaljujući svom radu oko 60.000 dinara i od tog novca su kupili klupe i kante za baštu u svom školskom dvorištu.

– Za rođendane sami prave i osmišljavaju šolje, majice, torbe, i to je proces koji ih sprema za stvaran život. Ponosni smo na njih – poručuju nastavnici.

Izvor: Blic

Đačka zadruga u selu Visoka: Rođena iz ljubavi, decu uči da je moguće opstati

Đačka zadruga u selu Visoka: Rođena iz ljubavi, decu uči da je moguće opstati

Đačka zadruga “Zvončić” škole Ratko Jovanović u selu Visoka kod Arilja privukla je pažnju javnosti kada su učenici novcem prikupljenim svojim radom u prostorijama škole osnovali i uredili seosku biblioteku. Želeli smo da saznamo više o radu ove đačke zadruge kako bi njihovo iskustvo moglo da posluži kao inspiracija drugim školama. Tim povodom razgovarali smo sa nastavnikom Petrom Marjanovićem koji je jedan od inicijatora akcija u ovoj školi i u selu.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img