Dete nije vaš terapeut! Ne ocrnjujte pred njim bivšeg supružnika

Postoji mnogo načina da upropastite detinjstvo svojoj deci. Jedan od njih je i pričanje loših stvari o drugom roditelju.

Kada imate decu, razvod nije lak. Bivši muž, nekad princ, sada je čudovište. Bivša žena, do skora anđeo, najednom je veštica. Bez obzira što je vaša slika o dugogodišnjem partneru pretvorena u prah, za vašu decu mama i tata i dalje ostaju anđeo i princ, jednako važni kao i pre. Zbog toga, uprkos vašem besu i frustraciji, ta veza mora biti negovana i nenarušena, koliko god vas to bolelo.

„Vaše dete je pola vi i pola vaš bivši supružnik. Zamislite kako izgleda rastrzati ga po sredini,“ kaže Erin Barbosa, klinički socijalni radnik. Zbog toga svaki put kada se obrušite na drugog roditelja, dete oseća kao da ste se obrušili na deo njega.

Roditelji često ni ne primećuju kad pred decom ubace neki zlobni komentar o drugoj strani. Time narušavaju njihovo samopouzdanje i povređuju ih.

Čak i kada drugi roditelj ne zaslužuje poštovanje zbog toga što zanemaruje dete ili je zavisnik, treba biti umeren sa kritikama, kaže Barbosa i savetuje da se kritike iznose sa saosećajnošću i bez prebacivanja. „Kako vaše dete raste i sazreva, samo će shvatiti ko je vaš bivši/vaša bivša, ne morate to da mu sugerišete,“ kaže ona.

 

„Zapitajte se zašto nešto govorite detetu,“ kaže Kelsi Torgerson, klinički socijalni radnik. „Da li objašnjavate nešto što se desilo ili se samo žalite na bivšeg supružnika? Uvek vodite računa da govorite iz pravih razloga. Ponekad se deca osećaju kao da moraju da odaberu stranu, i emocionalni stres zbog toga može im odvlačiti pažnju od drugih važnih stvari poput škole, prijatelja i uobičajenih dečjih interesovanja.“

Kao i uvek, jednostavnost je ključ. Deci treba govoriti samo ono što je nužno da znaju. Njihov glavni posao je da budu deca. Ne moraju sve da znaju i nije njihov zadatak da vama pomognu da prebrodite bol. „Objašnjenja treba da vam budu što jednostavnija,“ poručuje Torgerson.

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img