Dinosaurusi na Kalemegdanu od 29. avgusta

Replike dinosaurusa, od kojih su neke duže od 20 metara, biće prenete iz zabavnog parka Prirodnjačkog centra u Svilajncu. Beograđani ali i svi posetioci glavnog grada od 29. avgusta imaće priliku da posete izložbu dinosaurusa ispred Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu. Izložba će trajati tri meseca, karte za odrasle koštaće 350 dinara, za decu od tri […]

Replike dinosaurusa, od kojih su neke duže od 20 metara, biće prenete iz zabavnog parka Prirodnjačkog centra u Svilajncu.

Beograđani ali i svi posetioci glavnog grada od 29. avgusta imaće priliku da posete izložbu dinosaurusa ispred Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu. Izložba će trajati tri meseca, karte za odrasle koštaće 350 dinara, za decu od tri do 12 godina 250 dinara, dok će ulaz za mlađe od tri godine biti besplatan. Polovina prihoda od karata biće uplaćena opštini Svilajnac za sanaciju posledica od poplava, a pre svega za obnovu vrtića koji je reka Resava praktično razorila tokom majskih poplava.

Replike dinosaurusa, od kojih su neke duže od 20 metara, biće prenete iz zabavnog parka Prirodnjačkog centra u Svilajncu. To je velik posao, kaže za „Politiku” Slavko Spasić, direktor Prirodnjačkog muzeja, jer se praktično privremeno prenosi ceo Dino park iz Svilajnca koji ima oko 20 eksponata.

– Želeli smo na ovaj način da pomognemo i opštini Svilajnac. Prirodnjački centar u ovom gradu na sreću nije potopljen u prolećnim poplavama, voda je stigla na pet metara od njega, ali posledice u Svilajncu i okolini i dalje su vidljive – objašnjava Spasić.

Dinosaurusi iz Svilajnca biće na beogradskom Kalemegdanu najmanje tri meseca, a osim obilaska izložbe, najmlađi posetioci će moći da učestvuju i u radu posebnih radionica. Kasnije će replike dinosaurusa biti vraćene u park ispred Prirodnjačkog centra u Svilajncu, čije se otvaranje odlaže već nekoliko godina.

– Problem je u finansiranju, mada su svi radovi u centru pri samom kraju. Prirodnjački muzej pomaže nadležnima u centru u realizaciji projekta koji predviđa obilje sadržaja u ovom velikom prostoru. Na prvom spratu centra nalaziće se kompletno prirodno bogatstvo Srbije, u prizemlju će biti stalna postavka dinosaurusa, dok će napolju raditi zabavni park. To je idealan spoj nauke, edukacije i zabave – ističe Spasić.

Prirodnjački centar u Svilajncu, ukoliko se konačno završi finansijska konstrukcija trebalo bi da počne da radi na proleće.

Izložbu dinosaurusa na beogradskom Kalemegdanu zajednički organizuju Prirodnjački muzej, opština Svilajnac, JP „Beogradska tvrđava” i Fondacija B 92, preko koje će se opštini Svilajnac uplaćivati novac od prodaje karata.

D. Ivanović
Izvor: Politika
spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img