Država kupuje tablete đacima

Izmenjeni predmeti za petake, elektronski dnevnici i drugačiji odnos bodova za upis u srednje škole neke su od promena koje su zaživele ove školske godine. Međutim, po svemu sudeći, još veće izmene tek predstoje - od septembra.

Informatika kao obavezni predmet i u šestom razredu

Informatika i računarstvo, tehnika i tehnologija, fizičko i zdravstveno vaspitanje, predmeti su koje od septembra školske 2017/18. godine imaju učenici petog razreda, po izmenjenom i dopunjenom planu i programu nastave i učenja, podsećaju u Ministarstvu prosvete.

U skladu sa tim, od septembra će ove predmete osim sadašnjih petaka koji prelaze u šesti razred, imati i nova generacija petaka. U Ministarstvu prosvete ističu da tu promenama nije kraj, jer su u međuvremenu doneti i odgovarajući novi programi za ostale nastavne predmete petog razreda, koji se tiču i ostalih, a ne samo ova tri predmeta.

Novi nastavni planovi i programi

Novi nastavni planovi i programi, koje je uradio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, usmereni su na ishode. A to znači – nastava i učenje za đake prvog i petog razreda osnovne škole i prvog razreda gimnazije više će biti usmereni na razvoj komunikacije, timskog rada i kritičkog mišljenja, umesto na bubanje i puko reprodukovanje znanja.

Za prvake, ovo podrazumeva uvođenje projektne nastave, rasterećenje sadržaja koji su apstraktni i umesto toga, oslanjanje na iskustvo koje deca donose u školu.

Kako su ranije objasnili iz Zavoda, program za peti razred je najviše rasterećen, sadržaji su ili izbačeni ili prebačeni u starije razrede.

Obuke nastavnika i digitalni udžbenici

Reforma počinje od prvog i petog razreda, a ona se nastavlja u naredne četiri godine, kada će se u svim razredima osnovne škole raditi po novom planu i programu nastave i učenja.

– Istovremeno, podrška primeni reformisanih planova i programa nastave i učenja obezbeđena je i kroz stručno usavršavanje nastavnika, stručnih saradnika i direktora, posebno u oblasti realizacije nastave orijentisane ka ishodima učenja. Tako će do kraja ove godine biti realizovana obuka za 2.000 nastavnika osnovnih škola u Srbiji za aktivan rad sa savremenom tehnologijom i savremeno dizajniranim elektronskim udžbenicima u okviru projekta nastavni sadržaji kroz digitalni udžbenik/digitalnu učionicu – najavljuju u Ministarstvu prosvete.

Država kupuju tablete đacima

Tako će od septembra biti spremni digitalni udžbenici za sve predmete prvog i petog razreda, koje će u okviru pilot projekta koristiti obučenih 2.000 nastavnika, a kako je najavio ministar prosvete, đacima će tablete obezbediti država.

– Sredstva će biti utrošena na nabavku opreme za škole, dok je planirano da drugi deo kredita, takođe 35 miliona, posredstvom Ministarstva za telekomunimacije bude uložen u povezivanje škola na kvalitetniju internet vezu kao i distribuciju internet konekcije u okviru školskih objekata. Dinamiku realizacije određuju procedure Evropske investicione banke, a pretpostavke su da će ceo proces započeti krajem godine – objašnjavaju u Ministarstvu prosvete.

Više časova i novi predmeti za gimnazijalce

Sadašnji osmaci koji upišu gimnaziju imaće vežbe iz pojedinih obaveznih nastavnih programa, a na raspolaganju će imati i nove izborne programe. Oni će birati dva, od sledećih programa: jezik, mediji i kultura; pojedinac, grupa i društvo; zdravlje i sport; obrazovanje za održivi razvoj; primenjene nauke i umetnost i dizajn.

U drugom razredu oni će moći da nastave iste, ili da izaberu nove programe, dok će u trećem razredu dobiti novu listu. Programe koje tada izaberu slušaće i u četvrtom razredu.

Ove novine će od septembra biti uvedene za đake prvog razreda, a svake sledeće i za drugi, treći i četvrti razred.

Zbog toga će oni, umesto sadašnjih 31, imati 33 časa nedeljno. Kako je ranije objašnjeno, ideja Ministarstva da za četiri godine ceo sistem bude reformisan i da se tada realizuje eksterna matura.

Manje lektire

U skladu sa novim gradivom i načinom učenja, đake prvog i petog razreda osnovne škole i prvog razreda gimnazije, očekuju i izmene koje se tiču lektira. Prema rečima nadležnih, broj dela koja će se obrađivati je smanjen, a uvodi se izbornost i savremena književnost.

Iako je prvobitno najavljeno da bi dela Agate Kristi mogla da se nađu u školskoj lektiri, ovaj predlog stručne komisije je povučen zbog negativnih komentara u javnosti i primedbi profesora književnosti.

Umesto Agate Kristi, predložen je Nenadićev „Dorotej“, a od savremenih dela 20. veka prva knjiga Tolkinove trilogije „Gospodar prstenova“, a iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja ističu da je suštinska izmena zapravo drugačiji pristup čitanju i proučavanju književnih dela.

Novi pravilnik o ekskurzijama

Srednjoškolci će morati da čekaju četvrti razred kako bi išli na ekskurziju u inostranstvo, dok će prve tri biti organizovane u Srbiji ili Republici Srpskoj, glavne su izmene koju predviđa novi Pravilnik o ekskurzijama, koji bi trebalo da se primenjuje od naredne školske godine.

Novim pravilnikom sprečilo bi se i potenciranje istih destinacija, tako što će svaka regija Srbije uvezati sa određeni uzrastom i nastavnim planom i programom.

Pijani i umorni vozači i dalje za volanom na đačkim ekskurzijama

Veliku buru u javnosti početkom meseca izazvalo je putovanje na koje je tokom uskršnjih praznika išlo nekoliko učenika beogradske OŠ „Karađorđe“ sa nastavnicom, a koje je uključivalo i posetu „Ulice crvenih fenjera“ u Amsterdamu.

– Po novom pravilniku svaki od nastavnika će morati da traži dozvolu od uprave škole ukoliko želi da organizuje nešto sa školskom decom u protivnom biće kažnjen – najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević novinarima u Beogradu, komentarišući ovaj slučaj.

Više informatičkih odeljenja

Prva informatička odeljenja otvorena su prošle godine, a sada se za njihovo uvođenje prijavilo više od 65 gimanazija.

Odluka o tome koje gimnazije će ih dobiti zavisiće od toga da li su kandidati položili prijemni ispit koji su zakazani za 3. jun, odnosno da li će biti dovoljan broj talentovanih učenika za otvaranje informatičkog odeljenja.

Izvor: Blic

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bolje je znanje za 3 ili 4 – nego poklonjena petica

Kada se približi kraj školske godine - na scenu stupa drama oko zaključivanja ocena. Poklonjena, zaslužena - svejedno će se naći u knjižici

Ove godine manje mesta za upis u srednje škole – MALA MATURA 2024

Za upis u srednje škole ove godine će kvota biti nešto veća, jer je smanjen broj mesta u odnosu na prethodnu školsku godinu

Nijedna ćelija u organizmu ne može pravilno da funkcioniše bez dovoljne količine DHA

Vid, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, imunski sistem – doslovno svaka ćelija u našem organizmu zavisi od DHA.

Pravila ponašanja za polaganje MALE MATURE – šta đaci nose, čime pišu i kada moraju stići u školu

Za polaganje male mature osmaci se uveliko pripremaju, a ovo su pravila koja moraju poštovati kada dođe vreme za testove

Mala matura na Viberu – kanal za sve informacije

Od sada informacije vezane za malu maturu i upis u srednju školu mogu se pratiti i preko Viber-a

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img