Ispovest: „Ja sam srećna mama koja se porodila u 46. godini“

Ne obazirite se na one „daj, šta će ti to!“ i one „jesi razmišljala da to dete treba da odhraniš“

Piše: Tihana Kunštek

Ja sam mama koja je rodila u 46. godini života. Nije mi prvo, ali nakon 19 godina od poslednjeg porođaja, kao i da jeste. I da, susrela sam sa sa svakakvim pitanjima, zaključcima i predrasudama. A s obzirom na to da znam kako je roditi u tim godinama, pa sad već i odgajati dete u tim godinama, mogu vam samo reći – žene, rađajte kad vam je drago, kada želite, kada osetite da je baš to vaše vreme.

Naravno da postoje rizici trudnoće. Postoje uvek. Nakon što pređete 35. godinu, oni sve više rastu. Isto tako, vaša trudnoća će biti više izuzetak, nego pravilo, pa se shodno tome tako morate i postaviti i ponašati. Na kontrole idite češće, češće kontrolišite šećer, jer on kod starijih trudnica voli da „divlja“, obavezno napravite tripl testove, svaki dan se krećite, nabavite baby watcher kojim ćete od 16. nedelje moći pratiti detetove otkucaje srca. Budite odgovorne trudnice i izbeći ćete dosta mogućih poteškoća. Naravno, na neke ne možemo uticati. Ne možemo uticati na činjenicu da nam dete možda ima Daunov sindrom, ali možemo se kvalitetno pripremiti na dolazak takvog deteta u porodicu. Na trudnički dijabetes možemo uticati, ako ga otkrijemo na vreme. On se odlično kontrolše krvnim testovima i uzimanjem insulina.

Ako ste zaista odlučile da rodite nakon 40, onda takođe morate biti svesne da ćete možda deo trudnoće provesti pod kontrolom lekara, u bolnici. No sve je to mala cena onoga što vas čeka, kada dobijete svoj mirisni smotuljak u naručje. Iz svog ugla i iskustva, odmah ću vam podeliti mane i prednosti starijeg roditeljstva, odnosno kako da neke mane pretvorite u benefite.

Moja kičma nije baš savitljiva kao pre, nemam puno kondicije, pa je trčanje za detetom poprilično naporno. Nakon tri meseca trčanja kroz park od tobogana do ljuljaške, od ljuljaške, do penjalice, shvatila sam da mi ide sve bolje i bolje. Kičma i dalje boli, ali topla kupka uveče je pravi lek i za to. Kondicija je već na zavidnom nivou.

Kada sam rodila mlađe sinove (sada 20 i 19), bili smo u podstanarstvu. Sada imam svoj stan i osećam se puno sigurnije, tako i osećam veću sigurnost za budućnost svog deteta. Ipak će nešto ostati iza mene.

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

1 KOMENTAR

  1. Divan tekst, zaista, a ja sam se potpuno pronašla u njemu i u stvarima o kojima obično ćutim. Imam 44 godine i ja sam mama koja je rodila treće dete sa 39. godina, tako da sada imam sinove od 22, 20 i 5 godina. Biti mama je prelepo i sa 20 i sa 40…sve ima svoje prednosti, ima i teškoća, ali je ipak zadovoljstvo neopisivo i vredno svega. Veliki pozdrav za mamu koja je napisala ovaj tekst!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img