Kako deca kroz igru mogu naučiti da mudro raspolažu novcem

U edukativnoj igrici „Čuvari Zmajevog blaga“ osnovci kroz zabavu prave svoje prve korake ka finansijskom opismenjavanju, spremajući se za ono što ih čeka u stvarnom životu

Deca danas rastu u svetu koji je u finansijskom smislu sve složeniji. Zbog toga je važno približiti im osnovna znanja i pojmove iz sveta novca već u uzrastu od 6 ili 7 godina, kada su dovoljno zrela da razumeju ovu temu. Finansijska pismenost pomoći će im da kad odrastu dobro upravljaju ličnim budžetom i donose racionalne odluke, a to je osnov lične finansijske stabilnosti i prosperiteta.

Novac nije komplikovana tema za razgovore s mališanima kao što se to možda čini, ali važno je da joj se pristupi na pravi način. Roditeljima u tome može da pomogne igrica za mobilne telefone Čuvari Zmajevog blaga, koju je Erste Banka kreirala kako bi na zabavan i prijemčiv način približila najmlađima pojmove kao što su štednja, potrošnja ili kamata. Razvijena je za osnovce nižih razreda osnovne škole, u saradnji sa psiholozima i pedagozima, a može se besplatno preuzeti sa servisa Google Play i App Store.

Čuvari Zmajevog blaga

Kao i u knjizi istog naslova autorke Dragice Mujković, na kojoj je igrica zasnovana, glavni junak je bogati zmaj, naslikan od strane čuvenog ilustratora Dobrosava Boba Živkovića. Zmaj deci velikodušno deli svoje blago, ali da bi ga sačuvala treba da znaju odgovore na brojna pitanja. Igrajući igricu klinci takođe imaju priliku da kupuju i prodaju određene predmete, te moraju da procenjuju njihovu vrednost i korisnost, da vagaju potrebe i želje – jednom rečju, sve ono što ih čeka u realnom životu u svim životnim razdobljima. Na ovaj način, kroz interakciju i zabavu deca prave svoje prve korake ka finansijskom opismenjavanju i stvaraju odličnu osnovu za upravljanje novcem.

 Još jedan koristan aspekt igrice je što će deca povremeno morati da potraže od roditelja savete i pomoć oko pitanja na koja ne znaju odgovore, pa je to dobar način da se pokrene razgovor na ovu temu.. Igrica podstiče roditelje da se i sami uključe u ovaj važan aspekt edukacije dece, da kroz zajedničku aktivnost i druženje nauče svoje mališane da donose promišljene odluke kada je u pitanju raspolaganje novcem. To je prilika i da im prenesu sopstveno iskustvo i navike u pogledu raspolaganja kućnim budžetom.

Igrica Čuvari zmajevog blaga deo je besplatnog programa finansijske edukacije građana #ErsteZnali, koji sprovodi Erste Banka. Koliko je ova tema značajna za napredak jednog društva govori i podatak da je UNICEF proglasio finansijsku pismenost važnom veštinom za XXI vek. Na prvom i zasad jedinom PISA testiranju (2018. godine) na kojem su srednjoškolci iz Srbije proveravali ovu vrstu znanja trećina njih nije dostigla nivo funkcionalne finansijske pismenosti. Najbolje rezultate su postigli srednjoškolci iz Estonije, Finske, Kanade, Poljske i Australije, dok su naši učenici na sličnom nivou kao njihovi vršnjaci iz Rusije, Španije, Italije, Bugarske i Indonezije.

Da bi buduće generacije dobro „plivale“ u finansijskom svetu koji stalno donosi nove izazove potrebna im je široka podrška, od roditelja i nastavnika do finansijskih institucija. U mnogim zemljama finansijska pismenost već postoji kao program ili se teži tome da bude sastavni deo nastavnog programa. Erste Banka je prepoznala tu potrebu i pruža podršku projektu Ministarstva prosvete Škola novca za osnovca, koji će učenicima približiti svet finansija i kroz formalno obrazovanje, u skladu sa preporukama Unicefa i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Kod kuće se opuštamo i postajemo svoji – u najgorem izdanju. Za koga da se sređujemo? Za partnera, decu, mačku?

I tako, godinama, polako se pretvaramo u ljude koje ni sami ne bismo želeli da sretnemo na ulici.

Stigla REŠENJA TESTA IZ MATEMATIKE – proverite tačne odgovore

Nakon polaganja testa iz matematike u okviru male mature, đaci su samo na korak do kraja - sutra test iz izbornog predmeta

Važno za srednjoškolce: Kada će početi da se polaže DRŽAVNA MATURA

Odlagana iz tehničkih razloga, državna matura će se ipak polagati nakon probne verzije

Zar je moguće da su u ovoj državi konji plaćeniji od učitelja?

Priprema za život se ne može dešavati u zatvorenim sobama zvanim učionica, ako nam je iskreno stalo do škole po meri deteta

Za dobrotu je potrebna samo prilika koju treba iskoristiti (VIDEO)

Jedna sitnica može probuditi dobro u svakom čoveku, potrebno je samo prepoznati priliku i učiniti dobro delo

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img