Kako tehnologija snižava emocionalnu inteligenciju kod dece

Jesmo li podigli generaciju koja se bolje razume sa ekranima nego sa drugim ljudima?

 

tehnologija emocionalna inteligencijaTehnologija je decu uzela pod svoje i pretvorila ih emocionalno neinteligentnu generaciju, upozorava psihoterapeut Šn Glover, autor knjige „Kad deca vode glavnu reč“.

Nevolja je počela onog trenutka kada je tehnologija preuzela primat nad smislenom komunikacijom. Kako zavisnost od tehnologije napreduje, deca se kroz svet kreću u mehuru narcisoidnosti, odtuđena od sopstvenih misli i osećanja, kao i misli i osećanja drugih. Sve manje su umešni u razgovaranju a njihova ljudskost dovedena je u pitanje jer je saosećajnost prva koja strada pod razornim zracima plavog ekrana.

 

U svojoj čuvenoj knjizi Emocionalna inteligencija, Danijel Goulmen definiše istu kao sposobnost da se prepoznaju sopstvena i tuđa osećanja. Ljudi sa višinm stepenom emocionalne inteligencije imaju zdravije veze, bolje se prilagođavaju i veštije postižu svoje ciljeve.

On uočava pet glavnih odlika emocionalne inteligencije: samosvest, samokontrola, društvene veštine, saosećajnost i motivisanost.

Šta je zajedničko svim ovim odlikama? Posetite najbliži vrtić i naći ćete ih kod većine dece, naročito u igri. Deca je razvijaju osluškujući i osećajući svet oko sebe i ljude sa kojima se susreću.

Pogledajmo sad kako tehnologija negativno utiče na svaki od ovih faktora:

1. Umanjuje samosvest

Više vremena za tehnologiju znači manje vremena provedenog sa sopstvenim mislima i osećanjima. Deca zbog toga odrastaju sve otuđenija od svojih osećanja, nesposobna za samoposmatranje i samoanalizu.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img