Kina zabranila donošenje mobilih telefona u školu

Mnoge škole širom sveta odlučile su se za restriktivne mere - zabranu korišćenja mobilnih telefona!
kina zabranila mobilne telefone u skolama
Kina zabranila mobilne telefone u skolama

Ministarstvo obrazovanja Kine donelo je odluku o kojoj se već neko vreme šuškalo – potpuno su zabranjeni mobilni telefoni deci u školama.

Ova odluka doneta je zbog prevencije internet zavisnosti, ali i da bi se zaštitila i pospešila koncentracija dece i sprečilo oštećivanje njihovog vida.

Samo đacima, koji dobiju saglasnost škole i roditelja napismeno, biće omogućeno donošenje telefona u školu, ali i njihovo korišćenje u samo određenim situacijama. Škole u Kini žele da ohrabre i roditelje i decu da komuniciraju više na druge načine, osim mobilnim telefonom, ali ova odluka naišla je na jak otpor – kako samih đaka, tako i roditelja.

Dnevni list China Daily objavio je da se na Weibo kineskoj mreži i drugim internet mrežama povela izuzetno aktivna, ali i žustra debata o tome da li je ovo dobar potez koji štiti decu ili nije. Mnogi roditelji zabrinuti su za bezbednost svoje dece i žele da su u mogućnosti da non-stop budu sa njima u kontaktu.

Ipak, da je situacija s telefonima van kontrole govori i podatak CINIC-a (China Internet Network Information Centre) da čak 74 odsto dece ispod 18 godina ima mobilni telefon i da na taj način svakodnevno pristupa internetu. Zbog toga su vlasti u Kini zabrinute da deca pristupaju nedoličnom sadržaju, ali i da preterana izloženost internetu jednostavno utiče loše na zdravlje dece, pre svega na njihova čula i kasnije reakcije u ponašanju, na otuđivanje od svakodnevice i da stvara i druge fizičko-motoričke probleme. Zavisnost od interneta se, takođe, lakše stiče u mlađem dobu, napomenuli su iz tog Centra.

Dokazana je veza povećanja kratkovidosti kod dece ispod 18 godina i vremena provedenog uz mobilni telefon i ekrane uopšte, zbog čega Kina ima strategiju udaljavanja dece i mladih ispod 18 godina od ekrana. Od 2018. godine zbog toga je na snazi zakon koji sprečava maloletnike da igraju igre radnim danima duže od sat i po, a vikendom od tri sata.

U Francuskoj je zakonom zabranjena upotreba telefona osnovcima i srednjoškolcima od septembra 2018. godine. Učenicima je dozvoljeno da donesu mobilne telefone u školu, ali su u obavezi da ih drže sve vreme u ormarićima. Mobilni telefoni mogu biti učenicima dostupni samo u slučaju hitnih situacija ili u nastavne svrhe, odnosno kad to predmetni nastavnik odobri.

U Velikoj Britaniji je, tokom istraživanja sprovedenog 2020. godine tokom razrade nacrta o zakonu koji bi regulisao upotrebu pametnih i drugih telefona, u školama sprovedena i anketa među roditeljima učenika. Više od polovine roditelja bila je za to da se deci ograniči ili ukine pristup mobilnim telefonima dok su u školi.

Tamošnje škole sad imaju pravo da same odluče u vezi sa korišćenjem telefona đacima, a učitelji su u istom istraživanju otkrili da sve više vremena troše na objašnjavanje deci da su mobilni telefoni štetni i da ne bi smeli da ih koriste toliko koliko ih sad koriste.

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img