Koliko traje ovulacija i kada mogu zatrudneti?

Pitanje koje je uvek aktuelno među ženama koje žele da zatrudne jeste kada su im plodni dani i koliko dugo oni traju. Pogledajte šta bi sve trebalo da znate o ovulaciji i plodnim danima.

Normalan menstrualni ciklus traje između 21 i 35 dana. Ovulacija se dešava jedno u toku ovog perioda, ali moguććnost za začeće postoji nekih 6 dana. Kako biste imali blje informacije o začeću i trudnoći, izdvajamo za vas važne informacije.

Koliko dugo traje ovulacija?

Žena ovulira od 24 do 48 sati tokom svakog menstrualnog ciklusa.

Ovulacija se dešava kada lutenizirajući hormon počne više da se otpušta, dolazi do pucanja Grafovog folikula u jajniku i zrela jajna ćelija se oslobađa. Ona dolazi do materice, gde može biti oplođena, a ostaje živa u periodu od 24 do 48 sati.

Kada mogu zatrudneti?

Važno je da znate da taj period nije jedini kada možete zatrudneti. Spermatozoidi mogu živeti i pet dana u ženskom reproduktivnom traktu, stoga i odnos nekoliko dana pre ovulacije može dovesti do trudnoće.

Ukoliko pokušavate da dobijete bebu, Dr Polak predlaže što češće odnose u periodu tih 6 dana. „Mnogi parovi ciljaju tačno na ovulaciju, i onda preskoče taj plodni period“, ističe doktor.

Imajte na umu – šanse da zatrudnite su najviše na dan ovulacije i tri dana pre toga.

Kada dolazi do ovulacije?

Žene ovuliraju otprilike 14 dana pre menstruacije. Na primer, žena sa prosečnim ciklusom od 28 dana najpre će ovulirani 14. dana, a plodan period će biti od 9. do 14.

Ukoliko ciklus, na primer, traje 30 dana, ovulacija će se najpre javiti 16. dana, pa će plodan period biti od 11. do 16.

Naravno, svaka žena ovulira drugačije, zato se na te brojke ne možete sa sto posto sigurnosti osloniti.

Da li mogu ovulirati više puta u ciklusu?

Žena ovulira jednom tokom ciklusa. Ipak, nekada se dešava da žena otpusti više zrelih jajnih ćelija u periodu ovulacije. Ako se one oplode, može doći do blizanačke trudnoće.

Takođe, postoji i šansa da žena ne ovulira uopšte – što se najčešće javlja kod dijagnoze sindroma policističnih jajnika (PCOS). Ne možete začeti ukoliko ne ovulirate, zato bi bilo lepo da pričate sa lekarom o svemu što vas brine. Ukoliko posle godinu dana ne uspete da zatrudnite (ili nakon šest meseci ako imate više od 35 godina), važno je da se obratite stručnom licu.

Izvor: Yumama

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Tamo gde je odbrana svog mišljenja važnija od razumevanja, nema konverzacije, samo nadmudrivanja.

Način na koji pričamo sa drugima pokazuje zapravo mnogo više o nama i našim stavovima, našem karaktoru, ličnosti i mišljenju...

Dehidratacija kod dece može biti opasna – evo kako prepoznati prve znake

Dehidratacija kod dece javlja se češće nego kod odraslih zbog njihovog mnogo aktivnijeg dnevnog ritma

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img