Kosu im operite jednom do dva puta mesečno

Dečjoj kosi uopšte ne treba redovno pranje pa se za male glave preporučuje jedno do dva pranja mesečno! Da, mesečno!

Drage mame jeste li znale da čestim pranjem kose vašem detetu činite mnogo više štete nego koristi? Detetu čiji organizam još uvek ne luči hormone kao starijim osobama (počevši od puberteta) kosa niti smrdi, niti se masti, a čak i ako se dete pojačano znoji nema potrebe za svakodnevnim pranjem. Naprotiv, kažu frizeri!

I nas su mame učile da se kosa brzo masti zbog čega je moramo redovno prati i negovati kako bi izgledala lepo i uredno. Pa smo onda uz učestalo pranje krenule s brojnim preparatima, lakovima, gelovima, voskovima pa je kosa već za pola dana postala grozna i morale smo da je operemo. Danas, pa sutra opet. Međutim, kako kažu frizeri, ukoliko se vlasište glave prečesto pere neminovno dolazi do pojačanog lučenja sebuma, a prekomerno lučenje sebuma glavni je uzrok masne kose. Sebum je masna supstanca koja se nalazi u lojnim žlezdama korena kose. Čestim pranjem kose, odnosno vlasišta, sebum koji štiti koren kose počinje da se „buni“ i kreće s pojačanom proizvodnjom pa se tako krug pojačanog lučenja i stalnog ispiranja zavrti kao centrifuga i kosa se sve više i više masti uprkos sve češćem pranju. Zato frizeri lude na rečenice tipa, svaki dan je perem, a ona je i dalje stalno masna.

Stanite zato tome na kraj i dan po dan produžite vreme između pranja kose, jer kako savetuju frizeri, nijedna kosa kakvog god kvaliteta bila ne treba da se pere više od jednom nedeljno, a deci i mnogo ređe od toga.

I tako se vraćamo našoj deci koja, budimo realni, baš nisu zaljubljena u ideju svakodnevnog pranja kose, ali mame najčešće insistiraju bez odstupanja.

Pojasnimo stoga još nešto – isto kao što često ispiranje vlasišta podstiče prirodnu proizvodnju sebuma, tako retko pranje kose izaziva sasvim suprotan efekt – sloj koji se stvara na vlasištu ukoliko ono nije tretirano ničime (vodom i šamponom) „zatvara“ lojne žlezde i daje im signal da smanje proizvodnju masnih supstanci. Samim tim kosa nakon nekog vremena prirodno prestane da masti jer je nitko „ne tera“ na to. Zato dečjoj kosi uopšte ne treba redovno pranje jer kako smo već istakli – dečja kosa nema specifičan miris kao kod nas odraslih, ne masti se kao nama velikima, znoj takođe brže zatvara žlezde i pore iz kojih izlazi sebum pa se za male glave preporučuje jedno do dva pranja mesečno! Da, mesečno!

Jer ukoliko dete ne boravi u recimo zadimljenim prostorijama (a za pretpostaviti je da tamo ne borave), ukoliko se nije zalilo varivom od luka, temperama i slično, tada zaista nema potrebe da im se kosa pere tako često koliko se u stvari pere. Jer mame vole da njihova deca mirišu, i šta, ionako im kosu peru blagim šamponima.  Ali to su takođe samo marketinške priče, kažu frizeri jer i blagi šampon ima isti učinak na kosu – ispira njen prirodan zaštitni sloj!

I ono što je još važnije, i mora biti snažna poruka majkama kojima je najvažnija mirisna kosa njihovog deteta (zamislite tu muku ćerki s dugačkom kosom koja svaki drugi dan mora da prolazi kroz torturu pranja, trljanja, sušenja, češljanja), a to je da često pranje kose u detinjstvu vodi samo i isključivo jačem mašćenju njihove kose kada uđu u pubertet. A kada ti pubertetski hormoni polude, što oni zaduženi za lučenje svega i svačega, što oni koji deci „pomute pamet“ i bace samopouzdanje na bundži konopac – tada će vam vaše dete verojatno biti zahvalno ukoliko ste u detinjstvu sprečili njihov problem masne kose.

Zato i kada je o kosi reč – bolje je sprečiti nego lečiti – jednostavnije je i jeftinije!

Izvor: Index.hr

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img