Leto, sunce i komarci: Kako ih pomiriti

Leto ima i dva faktora koji značajno zagorčavaju i onako već dovoljno težak roditeljski život. To su opasnosti koje može da prouzrokuje izloženost suncu ili sa druge strane, baš kada sunce krene da postaje blago i prijatno, oni dosadni mali helihopteri zvani - komarci.

fotka-ChiccoDugo očekivano leto je najzad u gradu. Za većinu ljudi to je i omiljeno godišnje doba. Posebno za roditelje beba i male dece. Konačno će moći da se ide u parkiće, duge šetnje pored reke, u razne posete i na mnoge aktivnosti koje su se zimi, i dok je trajalo kišovito proleće – odlagale zbog lošeg vremena.

Samo, kada su roditelji u pitanju, leto ima i dva faktora koji značajno zagorčavaju i onako već dovoljno težak roditeljski život. To su opasnosti koje može da prouzrokuje izloženost suncu ili sa druge strane, baš kada sunce krene da postaje blago i prijatno, oni dosadni mali helihopteri zvani – komarci. Ne zna se koga roditelji manje vole i čega se više plaše od ova dva neprijatna pratioca leta.

Na sunce ne smemo baš mnogo da se žalimo, jer da nema sunca leto bi prestalo da bude to što jeste – toplo leto. Ali kako godine prolaze, upozorenja na negativne posledice direktne izloženosti suncu su sve češća i ozbiljnija.

Nejosetljivija kategorija su sasvim sigurno bebe i deca. Iako ni koža odraslih ne zaslužuje da bude mučena i sunčana, jer koliko god  nama izgleda da svako pregorevanje i sunčanje brzo preboli, koža sve pamti. Dubinski slojevi svakog leta od svakog našeg sunčanja bez adekvatnog zaštitnog faktora, preživljavaju značajna oštećenja. Samo od celokupnog stanja organizma i genetskih predispozicija zavisi kako i da li će se u jednom trenutku oštećenja prikazati.

Ono što vrlo često zanemarimo je činjenica da je koža najveći organ čovekovog tela. Ona je taj savršeni omotač koji je izložen svim spoljnim uticajima i koji sem velike površine ima i direktni kontakt sa spoljnom sredinom.

Posebna je priča nežna i baršunasta koža novorođenčadi. Bebe, koje su  devet meseci provele u maminom stomaku na sigurnom a sada se odjednom susreću sa mnoštvom noviteta, od čega su neki poput sunca i komaraca vrlo agresivni, zaslužuju najbolje. Preporuka pedijatara i dermatologa je da bebama do godinu dana uopšte nije mesto na direktnom suncu, čak ni kada nama izgleda da je sunce već na zalasku i da je prijatno boraviti na njemu.

Jer čak i po oblačnom danu , dakle kada sunce nije ni na pomolu, UVA zraci prodiru kroz oblake. Oni su ona vrsta koja ne izaziva bol i opekotine, već podmuklo izazivaju oštećenja duboko u ćelijama kože, a da to nismo ni primetili. UVA zraci čine čak 95 % zračenja. Za razliku od njih UVB zraci ne prolaze kroz oblake ali su znatno agresivniji. Oni su zaslužni za bol, crvenilo i opekotine, kao i za preplanulost. Utešna je činjenica da čine samo 5% zračenja.

I jedini i drugi zraci nanose štetu koju naša koža ne zaboravlja – ona akumulira sva oštećenja i u jednom trenutku se prikaže naša netolerancija na sunce u vidu raznih promena, počevši od alergije na sunce, starenja kože pa do ozbilnjih obolenja i čak kancerogenih promena na koži.

Jasno je da dobrog zračenja nema. Sunce jeste izvor života, i jeste neophodno za zdrav rast i razvoj zbog  sinteze veoma važnog vitamina D, ali za taj proces nije potrebna direktna, preterana i faktorima nezaštićena izloženost direktnim sunčevim zracima.

Ako je beba dug period sasvim bespomoćna i nesposobna za bilo koji vid samostalnog bitisanja, nema razloga da verujemo da je njena tanka i isušivanju sklona koža spremna za direktno sunce. Zaštitni faktor koji nude mleka za sunčanje veoma je važna stvar za svaku bebu i svakog roditelja koji planira da provede bezbrižno leto. Šeširić i lagana pamučna odeća mogu znatno da sakriju bebu, ali kompletna zaštita bebine kože leti moguća je samo uz odgovarajuće mleko za sunčanje.

Sunčanu kolekciju italijanskog brenda Chicco, čini nekoliko vrsta krema i sprejeva sa različitim zaštitnim faktorima. Kolekcija je osmišljena tako da svako za sebe i svoje najmilije može da odabere po volji i potrebi visinu faktora i način nanošenja. Svi proizvodi u sebi sadrže i UVA i UVB filtere i vodootporne formule koje ne sadrže ozloglašeni paraben. Chicco proizvodi napravljeni su poslednjim tehologijama i brižljivo odabranim sirovinama, mikobiološki i dermatološki testirani, i sa hipoalergenskom proverom (rađeni su po formuli koja značajno umanjuje rizik od alergija). Isto tako u sebi ne sadrže boje i alkohol jer samo tako mogu biti adekvatne od bebinog prvog dana.

Osim brige o zaštiti kože beba i dece od sunca, kompanija Chicco nudi i zaštitu i od onog drugog, već pomenutog i ozloglašenog neprijatelja – komaraca.

Komarci su uvek bili i dosadni i opasni. Svilena koža beba zna da žestoko odreaguje na samo naizgled bezazlene ujede komaraca. Poslednjih godina strah u kosti roditelja dodatno je unela groznica zapadnog Nila i opasni zika virus kojim su naročito bile ugrožene trudnice i bebe. Do te mere su predstavljeni kao opasni da je svetska zdravstvena organizacija u nekim delovima sveta čak preporučila odlaganje trudnoće.

Chicco zanza električni uređaj bez dopune i bez svetla je uređaj sa kojim se izbegava nanošenje bilo kakvih tečnosti, krema i pomada na kožu a zauzvrat se dobija zaštita na prostoru od 25 kvadrata za sve ukućane. Uređaj deluje emitujući ultrazvučne talase koji jedino štete komarcima i nemaju nikakvo štetno dejstvo na ljude. Aparat radi bešumno i ne ispušta nikakve parfeme ili neprijatne mirise. Predviđen je za uobičajeni napon od 230V.

Za slučaj kada je zaštita od opasnih krvopija potrebna na otvorenom, gde nema električnog napajanja, u ponudi su Chicco gel protiv komaraca koji nakon nanošenja pruža zaštitu i do 3 sata, dermatološki je testiran i ne sadrži alkohol i boje. Njegova snaga zasnovana je na prirodnoj bazi, ekstraktu posebne vrste eukalitusa – citrodiol je taj koga komarci uopšte ne vole. Isti sastojak čini osnovu i rol-ona za bebe kao i spreja protiv komaraca.

Chicco Zanza maramice protiv komaraca još jedan su vid zaštite koja je ponuđena roditeljima. Efikasnost vlažnih maramica ogleda se u osnovi indijske biljke Lilac koja odbija komarce i štiti dete od uboda. Namenjenje su deci od 3 meseca.

Za sve one brižne roditelje koji bi radije da fizički spreče komarce da dopru do njihovih dragocenih zavežljaja, tu je Univerzalna mrežica za sva kolica, koja se jednostavno postavlja i održava ručnim pranjem. Dimenzija je 114 sa 75 cm i predstavlja odličnu fizičku barijeru od svih insekata.

Kada je šteta već naneta, ako su roditelji izostavili preventive u vidu zaštite i ujedi već postoje, Chicco i za to ima leka. Praktična Chicco Zanza olovka posle ujeda komaraca, pčela i meduza namenjena je svima kojima se ova neprijatnost dogodila. Ekstrakt kineske biljke Zanthoxzlum vekovima je poznat po umirujućem dejstvu. Bez štetnih sastojaka, bez masnih tragova i sasvim blagog mirisa ova olovka će roditeljima i deci pružiti i sigurnost i pomoć ako do toga dođe. Ovogodišnje leto bez ovog “modnog detalja” ne treba planirati!

Kao i za sve u životu, i za leto je potrebna dobra organizacija, dobra volja i prave stvari koje nas i naše najmlađe štite od neprijatelja leta. Jer svi roditelji znaju da je samo zdrava i bezbedna beba preduslov za sve druge lepe i srećne trenutke leta. A zdravlje naših najmlađih nema cenu.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Dario Rosi: Šta li ti neki misle o meni ako stvarno sve prisluškuju?

Volim da verujem kako nikada nisam bio prisluškivan ili ozvučen. Dobro, osim ono jednom 1979/80. uz još desetak maloletnika i to u sred jedne obrazovne ustanove

Letovanje za odlikaše – 131 učenik iz Pećinaca na odmoru u Herceg Novom

Opština Pećinci je najboljim učenicima i učenicima sportistima sa teritorije ove opštine obezbedila besplatno letovanje u Herceg Novom, a ove godine je nagrađen 131 učenik

Bolje je znanje za 3 ili 4 – nego poklonjena petica

Kada se približi kraj školske godine - na scenu stupa drama oko zaključivanja ocena. Poklonjena, zaslužena - svejedno će se naći u knjižici

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img