Mali odmor: Ajmo u planine!

Zašto je bitno da deca idu u planine?

Tekst: Mina Milenković, Putovanja sa decom

Slike: Mina Milenković, Jovana Papan

 

Iz više razloga!

  • Najpre, jer je tamo vazduh čistiji – što je veća nadmorska visina –  lepše se diše.
  • Zato što to se na planinama uvek dobro „krkalo“, da ne kažem jelo 🙂 Planinski stil života i sam teren teraju vas da budete aktivniji, pa vam samim tim treba i više treba goriva za organizam!
  • Zato što su planine naši biseri i svako do nas bi trebalo da poseti najmanje dve!
  • Zato što imamo 5 nacionalnih parkova i ne zna se koji je lepši za obilazak.
  • Zbog toga što deca na planini razvijaju ljubav prema prirodi i živom svetu od malih nogu, a to je i te kako bitno za budućnost.

hotel javor kusici cenovnik

Razloga je mnogo, opravdanja nema zato svi – pohitajte u planine!

Od najsevernije Fruške gore koja je najmanje nadmorske visine ali ne i zapostavljena, pa do moje omiljene Tare sa mrkim medama. Tu su Šar planina, Rtanj, Suva planina.. Od najmanje Avale visoke 511 metara do najvišeg vrha naše lepe zemlje Srbije – Đeravice, visoke 2656metara. Na čuveni Kopaonik ne bi trebalo samo zimi ići na skijanje već i leti na tumaranje i sunčanje. Pa ona Besna Kobila koja nije nimalo besna – prelepa je!

divcibare

Planina je mnogo, samo oko 700 njih.. SAMO! Tako da izbor širok. Dovoljno je poneti praktičnu odeću, udobne cipele i avantura može da krene. Na planinu možete ići tokom cele godine. Ono što je bitno kada putujete sa decom jeste da ih ne forsirate i da ništa ne bude na silu. Ne očekujte od tek prohodalog deteta da se penje na vrh od dve hiljade metara ili tome slično. Osluškujte njegovu kondiciju, gradite polako i od prvoga dana, pokazujte detetu sta sve imamo u našoj lepoj zemlji, poučavajte ih na planinama koje su zaštićene vrste životinja ali i biljaka!

javor planina

Šaljite ih u kampove, upisujte u planinarska društva. Možda je teško osvojiti neki vrh, ali život se odvija napolju. Van ekrana!

planine

Zato sa decom od malih nogu gajite ljubav prema brdima, planinama, vrhovima – što naše, što drugih zemalja. Ne zaboravite, na planine uvek nosite odeću za slojevito oblaćenje, jer su jutra i noći svežije nego u gradu, a sunce jako, tako da se sunčajte, dišite, gajite kondiciju i širite ljubav prema ovim divnim predelima planete Zemlje!

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img