Mali odmor: Valjevo, grad najlepših brda i reka

Da Srbija nije samo Beograd, svedoče i neki divni stari gradovi, sa bogatom kulturom i istorijom, kao što je Valjevo

Tekst: Mina Milenković, Putovanja s decom

Slike: Mina Milenković, Jovana Papan

Da Srbija nije samo Beograd, svedoče i neki divni stari gradovi, sa bogatom kulturom i istorijom, kao što je Valjevo. Valjevo je jedan od mojih najomiljenijih srpskih gradova, jer se nalazi u srcu Zapadne Srbije, jer ima po meni najlepša brda, jer ima divnu zelenu bistru reku Gradac koja izvire u podnožju planine Povlen, teče kroz sam grad i uliva se u Kolubaru. Njen kanjon se prostire 20 km niz reku pa tu možete i da kampujete a dovoljno je i samo uživati u takvoj prirodi. Voda je ledena, pa ako planirate kupanje – uradite to leti! Osim Gradca, Valjevo leži na još čak tri reke – Kolubari, Obnici i Jablanici! To je mnogo vode koja žubori, svetluca i oživljava gradski pejzaž..

gradac

A zimi idite na one stare dobre Divčibare. Na ski stazu sa žicarom koja je sjajna i za početnike, odakle su baca pogled na divne proplanke, gde možete da se popnete do Crnoga Vrha i zagrlite Srbiju.

divcibare

Okolina Valjeva je poznata i po manastirima –  manastir Lelić se nalazi u istoimenom selu, a Ćelije na levoj obali Gradca, a tu su i manastir Jovanja, manastir Pustinja..

tesnjar valjevo

A kako ne spomenuti divni Tešnjar… prepoznatljiv po svom stilu i snimljenim domaćim filmovima baš tu. Zalazak i kafu ovde nemojte propustiti, a deca vole da se igraju žmurke po starim ulicama, kaldrmama, da se jure i skrivaju po starim lokalima.

kolubara valjevo

Valjevo ima svoju čuvenu Valjevsku gimnaziju, i lepu i važnu i staru, sa tradicijom dugom, još malo pa 150 godina! A valjevska Moderna galerija, osnovana 1985, poznata po svojoj bogatoj kolekciji slikarstva Mediale, uvek vas dočekuje nekom pažnje vrednom izložbom i izvrsnim katalogom.

moderna galerija valjevo

 

U blizini je i čuvena Petnica, Brankovina, etno selo Bebića Luka… imate i valjevski maraton  – ako nećete da učestvujete, onda podržite učesnike na valjevskim ulicama!

kolubara reka

Ako nas pitate, mi obožavamo Divčibare, sa divnim igralištima za decu i puno širine koja prosto mami na puštanje zmajeva… zbog čega uvek rado idemo ovom stranom Srbije!

divcibare

Pssst, da ne čuju deca! Najbolji sladoled je u Pelivanu! A tek kolači… 🙂

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img