Mama, kako sam došao u tvoj stomak?

„Mama, kako sam došao u tvoj stomak?“ Ovo je pitanje koje mi već četvrti put u zadnjih par meseci postavlja moj petogodišnji sin. Uvek sam se izvlačila rečenicom: „Sačekaj, moram da razmislim, pa ću ti odgovoriti“ i uvek bih pomislila: „Uh, ovog puta sam se izvukla!“

Piše: Mariola Samohod

kako deci objasniti zaceceNaravno, ako pomoć potražite u stručnoj ili onoj manje stručnoj literaturi iz oblasti vaspitavanja i odgajanja dece, kojom je naše tržište preplavljeno, naići ćete na savete kako deci treba sve lepo objasniti na način prilagođen njihovom uzrastu. Divno, pomislim, a ko je meni to tako deskriptivno objašnjavao?! Ja sam, kao i moji vršnjaci, u tom periodu dobijala odgovor da decu donose rode ili se izlegu iz glavice kupusa. U najboljem slučaju, oni koji su imali mlađu braću ili sestre znali su da bebe prvo rastu u maminom stomaku, pa se onda rode. Toliko zna i moje dete, uključujući i sam proces rađanja. I do nedavno to mu je bilo sasvim dovoljno saznanje. Ali sada mu nije jasno kako je ona mala, najmanja tačkica dospela do stomaka.

Kad se MNOGO voli

Odavno sam se odrekla smernica iz knjiga i priručnika, jer su se pokazale kao neefikasne i u praksi neostvarive, rukovodim se isključivo svojim instinktima. Da, svesna sam itekako da živimo u jednom sasvim drugom vremenu, da deca brže sazrevaju, ali i da su vrlo rano izložena sadržajima i iskustvima kojima nisu dorasla. Pretražujem internet forume da vidim kako se drugi roditelji nose sa istom temom. Nailazim na činjenicu da dosta njih nije sigurno u kom uzrastu su deca u mogućnosti da prihvate realan odgovor, mnogima je neprijatno da otvoreno pričaju o tome, neki objašnjavaju pomoću pčelice i cveta. Pozivam prijatelje koji imaju mališane sličnog uzrasta, najveći broj se još nije susreo sa ovim pitanjem. Oni koji jesu, odgovarali su knjiški – da su se mama i tata MNOGO voleli i da tako nastaju bebe. Da novi ljudski život počinje kada tatina muška polna ćelija oplodi maminu jajnu ćeliju. Ovo oplođeno jajašce se smesti kod mame u stomak, u njenu matericu, gde će izrasti u bebu i ovaj proces se naziva trudnoća.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Marija Montesori o izgradnji volje kod deteta

Knjiga “Upijajući um” najdetaljnije predstavlja teoriju vaspitanja Marija Montesori do koje je došla višedecenijskim proučavanjem i radom sa decom.

Obavezna putna apoteka – šta mora da sadrži i bez čega se ne kreće na put

Veoma važan deo prtljaga za putovanje svakako je i putna apoteka koju mora imati svaka porodica

Aleksandar Baucal: Učenje ključnih znanja u školi i potrebnih vešina mora biti izbalansirano

Aleksandar Baucal, psiholog sa doktoratom na temu "Struktura implicitnog znanja roditelja o osobinama sopstvene dece" i predavač iz oblasti razvojne psihologije i psihologije obrazovanja dao je svoje mišljenje na temu - veštine koje bi deca trebalo da razviju tokom svog obrazovanja.

Dr Rajović: Besno i razmaženo dete možete dovesti u red samo na jedan način

Dr Ranko Rajović je lekar, neuroendokrinolog, osnivač je Nikola Tesla centra, odseka za mlade talente, postavio je temelje NTC sistema kreativnog učenja.

ZdravoRastimo ,,Sportski dan“ za više od 400 novosadskih osnovaca

Pod sloganom „Igraš ili ne?” na novosadskom stadionu FK Vojvodina „Karađorđe”, više od 400 učenika novosadskih osnovnih škola učestvovalo je u ZdravoRastimo ,,Sportskom danu”, koji u okviru akcije „Nacionalno razmrdavanje“ po drugi put organizuju Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé Srbija. Ove godine manifestacija je održana kao deo 12. Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, u cilju da doprinese razvoju sportskog duha i zdravih navika kod dece.

Pratite nas

KOMENTARI

1 COMMENT

  1. Slatko sam se nasmejala sada 🙂 Naš sin je u januaru napunio 6 godina i još davno je počao da se raspitaju o tome kako se rađaju bebe, pogovoto što u okruženju imamo par beba, gde je on sam bio svedok bebinog boravka u maminom stomaku pre nego što se rodila. Sestri i meni niko nikada nije pričao o rodama i kupusu, pa samim tim nisam ni ja svom sinu – rekla sam mu da kada se mama i tata mnogo vole onda tata stavi seme kod mame u stomak i od tog semena nastane beba, kao kad staviš seme u zemlju i izraste biljka. Do skoro mu je to objašnjenje bilo prihvatljivo i uz par podpitanja zadovoljavalo njegovu znatiželju. Pre par dana je ponovo počeo priču na tu temu i direktno pitao tatu: „Ali KAKO tata stavi seme kod mame u stomak – na usta, kroz pupak… ne razumem to?!? Kako si TI tata to uradio?!?“ Ja sam se prvo presamitila od smeha gledajući muža potpuno zbunjenog i izbačenog iz koloseka, a onda sam uletela sa spasonosnim odgovorom: „Tata je svoje seme dao dr Goci, koja je tebe napravila u svojoj laboratoriji i stavila te kod mame u stomak da tu rasteš. Ti si jedan vrlo poseban dečak, nisi nastao kao i većina druge dece…“ Pri tom nisam ništa slagala, jer on i jeste tzv. „dete iz epruvete“, odn. dobili smo ga vantelesnom oplodnjom, što nemam nameru da krijem od njega. Elem, ovaj moj odgovor je uneo jednu sasvim novu dimenziju u naš razgovor tako do daljnjeg mirni, što pretpostaljam neće dugo potrajati 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img