Mame, pustite tate da bude tate

To glupiranje i gruba igra zapravo pospešuju razvoj deteta, pokazuju nova istraživanja

Ketrin Kers je profesorka psihologije na univerzitetu Kent u Ohaju, i bavi se proučavanjem odnosa roditelja i dece.

Primetila je da u istraživanjima, očevi dobijaju lošije “ocene” na standardnim upitnicima, iako bi deca izjavila da imaju bogate i tople odnose sa njima. Zbog toga je u upitnik dodala pitanja o tome koliko roditelji ohrabruju decu i grade im samopouzdanje. I najednom su očevi počeli da se ističu.

Dr Kers spada u sve brojnije naučnike koji razvijaju nove upitnike i tehnike kojima bi bolje izmerili uticaj očeva. Njihova istraživanja pokazuju da mame ne treba da brinu zbog izazova koji tate postavljaju pred svoju decu. Očevima uspeva da uplakanu decu umire šalama i koškanjem.

O međusobnim odnosima očeva i ćerki

Mogućnost da sa roditeljima u ranom detinjstvu stvore bliske veze pune poverenja, omogućava deci da se kasnije bolje snalaze u druženjima, vezama i da razviju društvene veštine. Roditelji predstavljaju sigurnu bazu iz koje deca kreću u istraživanje i okušavanje sreće, znajući da uvek imaju bezbedno utočište u koje će se vratiti.

U jednoj studiji, kada bi dete predškolskog uzrasta počelo da plače od umora, otac bi ga u vazduhu okrenuo naglavačke, drugi otac bi se kreveljio kako bi podstakao dete na igru.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img