Maženje beba može imati dubok uticaj na njihov DNK

Naučnici su tražili od roditelja 94 bebe da vode dnevnik ponašanja svog deteta kao i da beleže svoje navike kada je u pitanju dodirivanje i maženje bebe

Svaki zagrljaj vašem delu daje malu dozu oksitocina, neurotransmitera povezanog sa ljubavlju, intimnošću i još mnogo toga dobrog. A kako pokazuje nova studija, zagrljaji ne samo da trenutno popravljaju raspoloženje, već, kada ih dobijate u izobilju u prvim godinama života, imaju dubok uticaj na vaš organizam u kasnijem životu.

Kako piše Sajens dejli, istraživanje naučnika sa Univerziteta Britanska Kolumbija pokazuje do količina zagrljaja koje dete dobija kao beba može uticati na epigenetske promene u najmanje pet oblasti DNK, uključujući one povezane sa imunitetom i metabolizmom. Bebe koje su u prvim nedeljama života nisu dovoljno dodirivane i mažene imaju molekularni profil u ćelijama koji nije dovoljno razvijen za njihov uzrast.

Sličan fenomen ranije je uočen kod glodara, ali ovo je prva studija koja je ispitivala uticaj bliskog kontakta u ranom životu kod ljudi.

Naučnici su tražili od roditelja 94 bebe da vode dnevnik ponašanja svog deteta kao i da beleže svoje navike kada je u pitanju dodirivanje i maženje bebe, tokom prvih pet nedelja po rođenju. Četiri do pet godina kasnije, uzeli su da prouče DNK iste dece, tačnije proces metilacije ili isključivanja određenih gena.

Ono što su otkrili jeste da između dece koja su puno mažena i one koje nisu, postoji dosledna razlika u metilaciji na pet određenih delova DNK, od kojih jedan značajno utiče na imuni sistem a drugi na metabolizam.

„Nastavićemo da pratimo koliko „biološka nezrelost“ kod dece koja nisu dovoljno mažena i dodirivana ima posledice na njihovo zdravlje, posebno na fiziološki razvoj,“ kaže vođa studije, Sara Mur.

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img