Međunarodni dan porodice – u Srbiji najviše onih sa jednim detetom

Međunarodni dan porodice se slavi svakog 15. maja već 30 godina

Prvi put je proslavljen Međunarodni dan porodice sa ciljem da se podigne svest o vezanosti za porodicu, o vrednostima koje bi trebalo negovati i značaju svakog člana. Generalna skupština Ujedinjenih nacija odlučila je 1993. godine da se 15. maj 1994. godine obeleži kao prvi Međunarodni dan porodice, nakon što su godinama unazad pokretana sva značajna pitanja vezana za porodicu.

Međunarodni dan porodice u Srbiji

Porodicom se smatra, pravno gledano zajednica koja se sastoji samo od bračnog ili vanbračnog para, ili od roditelja (oba ili jednog) i njihove dece (izvor stat.gov).
Prema rezultatima Popisa 2022. godine, u Republici Srbiji ima ukupno 1 904 314 porodica, najviše je onih porodica koje imaju jedno dete, a prema statističkim podacima Popisa iz 2022. godine – manje od 2 odsto porodica ima 4 ili više dece.

Ipak, iza porodica tipa „bračni par sa decom“ kojih je 43,35% od ukupnog broja, najzastupljenije su porodice tipa „bračni par bez dece“ (28,1%), zatim porodice tipa „majka s decom“ (16,8%), „otac s decom“ (4,7%).

Porodice sa više dece

Od ukupnog broja porodica sa decom, u Srbiji je najzastupljeniji broj porodica sa jednim detetom – 54,3%, porodica sa dvoje dece je 36,1%, zatim porodica s troje dece 7,8%, dok je udeo porodica sa četvoro i više dece manji od 2%.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Pogled kroz ključaonicu braka: Uvek je “onaj drugi” više kriv

“Kada bi on samo manje radio, kada bi ona samo manje komentarisala, kada bi njena mama ređe dolazila, sve bi bilo, da ne kažem - banja”. U realnosti, i kada zagrebemo dublje, postoji mnogo toga što nije tako jednostavno, evidentno i podrazumeva odgovornost i analizu ponašanja oba supružnika. - Piše Ana Jokić, psihoterapeut

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img